Forsker: Kritikere af Syrien-mission tager fejl

Lige nu handler det ikke om at opbygge Syrien som land, men om at tæve den militante bevægelse Islamisk Stat.

Læs mere
Fold sammen

Danmark begår en fejl ved at skærpe indsatsen mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), mener kritikerne.

Specielt den danske indsats i Syrien vækker kritik, og der peges på, at Danmark begår samme fejl som i Afghanistan-krigen.

Men det er forkert at sammenligne de to missioner, vurderer Henrik Ø. Breitenbauch, leder på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

For ham er missionen meget klar: IS skal på sigt ikke besidde territorium eller være en fare for den internationale sikkerhed.

- Det, som kritikerne af indsatsen siger nu, er, at der mangler en strategi. Det mener jeg er forkert. Det antages, at vi også skal genopbygge Syrien, men det er ikke det umiddelbare formål her. Målet er at gå efter IS.

- Målet er ikke i første omgang at skabe et nyt og fredeligt Syrien. Når IS er slået, er der fortsat en borgerkrig i Syrien.

- Lige nu handler det om at reducere IS mest muligt, og derefter kommer der en fase, hvor det handler om en opbygning af landet, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Danmark går snart i krig mod IS med en skærpet indsats. Det sker, når et flertal i Folketinget tirsdag stemmer for at sende kampfly og specialstyrker til Irak og Syrien for at bekæmpe IS.

/ritzau/