Forsker: Kriterierne for mediestøtte bør laves om

Det er en utilsigtet effekt af loven, at Flensborg Avis skal tilbagebetale mediestøtte, mener professor.

København. Det er udtryk for, at lovgivningen på området er mangelfuld, når Flensborg Avis skal betale 3,6 millioner kroner tilbage, som avisen modtog i mediestøtte sidste år.

Sådan lyder vurderingen fra Frands Mortensen, der er professor i medievidenskab på Aarhus Universitet. Han mener, at det er en utilsigtet effekt af loven, at avisen er havnet i den situation.

- Det har aldrig være meningen, at man skulle fange medier i det her, siger Frands Mortensen.

Fejlen ligger i de betingelser, der gør sig gældende, når man vurderer, om medier skal have støtte eller ej, mener professoren.

- Kriterierne for at få støtten stemmer ikke overens med lovens formål, siger han.

Ifølge ham bør man tage stilling til, at kriterierne spænder ben for formålet med loven. Problemerne opstår, fordi loven om mediestøtte fastslår, at medier ikke kan få støtte, hvis de er helt eller delvist offentligt ejet.

Flensborg Avis får et særtilskud fra Folketingets Sydslesvigudvalg, der svarer til godt halvdelen af avisens samlede indtægter, og derfor betragtes avisen ifølge medieloven som offentligt ejet.

Samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Venstre har kaldt kulturminister Bertel Haarder (V) i samråd for at få svar på, om ministeren vil sørge for, at avisen fremover bliver berettiget til mediestøtte.

Avisen har tidligere oplyst, at nogle af de penge, som avisen modtager, ikke kan betragtes som statsstøtte, fordi de ligger i grænselandet.

Men vurderingen lyder, at avisen ikke kan komme uden om, at pengene kommer fra Folketinget.

Her peger professoren på, at lovgivningen er for sort-hvid. Ifølge ham var et af formålene ved at indføre støtten, at blandt andet Flensborg Avis kunne få et bidrag.

- Denne her sag udpensler hele problemet, siger Frands Mortensen.

Næste år skal medieloven revideres. Ifølge professoren bør man gå ind og se på de kriterier, der gør sig gældende for medier, der er berettigede til at få mediestøtte.

/ritzau/