Forsker: Kommuner har mindst at tabe ved fusion

Kommunerne vil have bukserne på i et eventuelt fornuftsægteskab med Danske Regioner, vurderer kommunalforsker. Fusionen drøftes i disse dage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal Kommunernes Landsforening (KL) gifte sig med Danske Regioner?

Det bliver et af de varme emner på det kommunalpolitiske topmøde torsdag og fredag i Aalborg Kongres- og Kulturcenter.

Det var formand for KL, Martin Damm (V), og formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), der i november lancerede forslaget om en fusion af de to interesseorganisationer.

Formålet med fusionen er at skabe en stærkere organisation, der står for hovedparten af den velfærd og service, som det offentlige Danmark yder borgerne.

Forslaget kommer på et tidspunkt, hvor der er stor blæst om regionernes rolle. Venstre har tidligere talt for nedlæggelse af regionerne, og fra alliancepartnerne Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance er der også modstand mod det regionale niveau.

»Venstre er under pres fra de øvrige blå partier, som sidste sommer gjorde det til et ultimativt krav, at hvis vi får en blå regering, så skal regionerne nedlægges,« siger kommunalforsker Roger Buch.

Roger Buch vurderer, at Danske Regioner har læst skriften på væggen og selv har vurderet, at der ikke er så meget at tabe ved at komme politikerne i forkøbet og slå pjalterne sammen med kommunernes organisation.

Kommunalforskeren venter ikke megen modstand fra kommunalt hold mod idéen om en fusion af de to organisationer.

»KL fremstår som storebror i det forhold, både mandskabsmæssigt og opgavemæssigt. Det er den part, der risikerer mindst ved at indgå samarbejde. Derfor har jeg svært ved at forestille mig et oprør på bagsmækken fra kommunerne side, som vil forhindre en fusion,« siger Roger Buch.

De KL-delegerede skal drøfte en mulig fusion på det forestående topmøde i Aalborg og tage stilling til, om der er grundlag for at gå videre med en undersøgelse af en fusion.

Beslutningen om fusionen tages først endelig af de to organisationer til næste år, og hvis der her gives grønt lys, kan fusionen være en realitet fra 1. januar 2018.