Forsker: Fagbevægelsen kaster sig ind i politisk tvekamp

Med indkaldelse til stormøde har fagbevægelsen inviteret sig selv med i debat om skattereform, mener forsker.

Arkiv: Professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet. Arbejdsmarkedsforsker, Politik og administration, Offentlig forvaltning og organisation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Den danske fagbevægelse har ikke tænkt sig at lade partierne på Christiansborg om at forme næste års økonomiske politik.

Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, efter at flere fagforbund har inviteret til stormøde om regeringens udspil til en skattereform.

- Det er en politisk manifestation. Den er jo ikke rettet mod arbejdsgiverne. Den er rettet mod regeringen, siger han.

Stormødet er sat til 4. oktober. Bag invitationerne står tillidsmænd fra 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, Bupl, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Magisterforening, Prosa og LO's sektioner i landets store byer.

- Det er ikke hverdag. Der er ved at komme en ny selvtillid tilbage i fagforeningen, siger Henning Jørgensen.

- Jeg vil kalde det et politisk comeback.

Den politiske interesse skal også ses som fagbevægelsens forsøg på ikke kun at varetage sine medlemmers interesser på arbejdspladsen - men i hele samfundet, vurderer Henning Jørgensen.

Forskeren peger på, at fagbevægelsen de seneste år har indgået i flere forlig med regeringen. Eksempelvis som en del af en indsats for at få flygtninge hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

I kikkerten forude ligger flere politiske aftaler, som fagbevægelsen ønsker at påvirke, vurderer Henning Jørgensen.

- Husk også på at der er løbende trepartsforhandlinger. Efter- og videreuddannelser skal diskuteres. Skal der findes penge til det? Der skal laves et forlig til oktober. Derfor er fagbevægelserne med i den politiske proces, siger han.

Selv om stormøder ikke er hverdag i fagbevægelsen, skal man ifølge arbejdsmarkedsforskeren dog ikke forvente, at det munder ud i andet end politiske taler og signaler.

/ritzau/