Forsker: Det kan undre, at regeringen vil sænke kriminel lavalder

Mindre vold, færre indbrud samt tyverier skyldes i høj grad den faldende ungdomskriminalitet. Sådan lyder det fra sociolog, der ikke forstår de borgerliges ønske om sænke den kriminelle lavalder: »Man kan jo undre sig over, at regeringen kommer med sådan et tiltag i en tid, hvor kriminaliteten udvikler sig i en nedadgående retning.«

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kriminaliteten fortsætter med at dykke.

Dugfriske tal fra Danmarks Statistik vidner om et overordnet fald i antallet af anmeldelser på én procent i andet kvartal af 2015 sammenlignet med det foregående. Og dén gode nyhed kan vi blandt andet takke udvklingen inden for børne- og ungdomskriminalitet for, lyder det fra sociolog og kriminolog på Syddansk Universitet Linda Kjær Minke.

For når kriminaliteten falder blandt samfundets yngste, betyder det færre karrierekriminelle blandt de voksne.

»Forskning viser, at hvis man begynder på en kriminel løbebane meget tidligt, er der en tendens til, at man hænger ved,« siger Linda Kjær Minke.

Der er typisk to faktorer, som er skyld i, at unge ikke kommer ud af kriminalitet, når først de har stiftet bekendtskab med det. Stigmatiseringen rammer mange, når pletten på straffeattesten gør det svært at få et job. Den anden faktor kan være, at resten af samfundet generelt set tager afstand til folk, der har begået kriminalitet.

»Det er lidt som, når forældre siger til ungerne, at de ikke må lege med dem, der er slemme. De kriminelt belastede overlades så at sige til sig selv eller hinandens selskab,« siger Linda Kjær Minke:

»Men summa summarum er, at børne- og ungdomskriminaliteten falder.«

V-regering gik sammen med resten af borgerlig blok til valg på at sænke den kriminelle lavalder til 12 år. Baseret på de seneste tal fra Danmarks Statistik virker det så til, at der er behov for det?

»Nej, det gør der ikke. Man kan jo undre sig over, at regeringen kommer med sådan et tiltag i en tid, hvor kriminaliteten udvikler sig i en nedadgående retning,« lyder svaret fra kriminologen.

Er der behov for andre tiltag, som kan medvirke til at sænke kriminaliteten endnu mere?

»Spørgsmålet er jo, hvad der er på spil blandt de unge: Er det den kriminalpræventive indsats, der virker? Er det på grund af SSP-indsatsen? Er de unge blevet mere fremtidsorienterede, så de tænker over, at en plettet straffeattest kan få indflydelse på fremtiden?,« siger Linda Kjær Minke.

Hun fremhæver også, at forskning viser, at de unge i dag drikker væsentligt mindre, end de gjorde for ti år siden. Udviklingen her kan måske også forklare noget af faldet, mener hun.

»Der er nogle kriminalitetsformer, som opstår som følge af alkohol: Det kan være slåskampe og mere spontant opstået kriminalitet - for eksempel hærværk. Så der er forskellige forklaringsmuligheder,« siger Linda Kjær Minke.