Forsker: Der bliver længere mellem byrådskvinderne efter valget

Næsten alle byråd har én ting til fælles. Kvinderne er i undertal, og det bliver sandsynligvis endnu færre efter valget.

Aarhusianske Laura Hay er som kvindelig lokalpolitiker lidt af en sjældenhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Når du om en måneds tid skal stemme til kommunalvalget så prøv engang at betragte kandidaterne efter køn i stedet for parti. Der er med garanti flere, der hedder Jens og Anton end Henriette og Lis.

Mere end 100 år efter kvinderne fik stemmeret, er kommunalpolitik nemlig stadig en mandsdomineret verden, og ved det seneste kommunalvalg i 2009 var det kun knap hver tredje byrådsstol, der blev besat af en kvinde, når man tager et gennemsnit af de 19 kommuner i Region Midtjylland. Det skriver Dagbladet Holstebro.

Billedet er det samme i resten af landet, og er man blandt de, der vægter ligestilling højt, er det nedslående læsning.

Men så alligevel ikke.

Der blev nemlig valgt betydeligt flere kvinder ind i byrådene i 2009, end der gjorde ved det foregående valg i 2005. Faktisk var valget i 2009 på landsplan det bedste nogensinde i de sidste 100 år, når man måler på andelen af kvinder i forhold til mænd.

Den tendens vil dog sandsynligvis ikke fortsætte ved det kommende kommunalvalg 19. november, vurderer forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

»Mit gæt er, at det vil gå tilbage i forhold til 2009. Det var jo hundredeåret for kvinders valgret, og derfor var der en helt exceptionel stor interesse for at få valgt kvinder ind, både i medierne og i partierne. Men den opmærksomhed er ikke til stede denne gang, og derfor tror jeg, at vi vil se et fald i antallet af kvinder, der bliver valgt,« siger Roger Buch til Dagbladet Holstebro.

Han påpeger, at selv om kvinder er i undertal i kommunalpolitik, så er en andel på omkring 30 procent kvinder langt højere, end den man finder blandt fagforeningsformænd, direktører, ledende embedsmænd og lignende stillinger. Her er andelen typisk på fem-ti procent ifølge Roger Buch.