Forsker: Arbejdsgiverne spinner for at holde løn nede

Arbejdsmarkedsforsker mener, at Dansk Arbejdsgiverforenings kritik af regeringens jobreform er et forsøg på at undgå drastiske lønstigninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en ram kritik, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) fremturede med fredag morgen, hvor de kaldte regeringens udspil til en jobreform for en »vækstdræber«.

Men arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet forstår ikke organisationens hovedpåstand om, at reformen vil skabe flaskehalse på arbejdsmarkedet, fordi der er lagt op til, at de ledige skal kunne efteruddanne sig i seks uger fra første ledighedsdag.

Flemming Ibsen kalder det for »spin«, når DA påstår, at virksomhederne risikerer at stå med ubesatte job, mens ledige opholder sig på skolebænken. Organisationen forsøger at påvirke politikerne på Christiansborg, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforskeren.

»Hvis det er sådan, at arbejdsgiverne mangler arbejdskraft, så kan de ansætte dem. Det er en lidt mærkelig diskussion. Jeg tror primært, at det har til formål at påvirke reformen politisk i den retning, arbejdsgiverne ønsker,« siger Flemming Ibsen.

Han mener ikke, konflikten beror på, hvorvidt ledige skal efteruddanne sig, men at den i højere grad handler om, hvem der skal stå for efteruddannelsen.

»Virksomhederne har en interesse i at kvalificere den ledige ud fra en virksomheds behov, mens de ledige har en interesse i at blive så bredt videreuddannet som muligt, så de kan sigte bredere. Arbejdsgiverne har en klar interesse i, at de ledige skal til stå rådighed for det første og bedste job, fordi det giver den laveste lønstigningstakst,« siger Flemming Ibsen.

DAs udmelding skabte røre blandt arbejdsmarkedets parter og på tværs af de politiske partier. Hos LO falder kritikken ikke i god jord hos forbundets formand, Harald Børsting.

»Reformen er lige netop det, arbejdsgiverne efterlyser. Vi uddanner folk i retning af det, arbejdsgiverne har manglet, så det er noget forbandet sludder, de fremsætter som kritik i dag (fredag, red.),« siger Harald Børsting.

På Christiansborg står rød blok ikke overraskende bag ved deres eget udspil. Jesper Petersen (S), Socialdemokraternes finansordfører, kalder DAs kritik for »fortænkt«.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at der skulle være områder, hvor der er arbejdsløse, der gerne vil have et job, og hvor der er virksomheder, der gerne vil have arbejdskraft, og at uddannelse af ledige skulle stå i vejen for et match mellem de to. Mon ikke om de ledige tager det job så? Jeg synes, eksemplerne er fortænkte,« lyder det fra Jesper Petersen.

Hos Liberal Alliance stemmer arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) derimod i DAs kor.

»Problemet med den her reform er, at den fokuserer på det forkerte. Al forskning viser, at man ikke skal fokusere på uddannelse i beskæftigelsessystemet. Det fastholder de ledige uden for arbejdsmarkedet, Det er helt grundlæggende ikke en god idé for de ledige, at man bruger uddannelse i beskæftigelsessystemet. Det skal man gøre ude på arbejdspladserne i stedet,« mener Joachim B. Olsen.

Venstre og de Konservative bakker sammen med Liberal Alliance op om DAs kritik, men resten af partierne ventes at kunne nå til enighed om et udspil.