»Forkert med en køb-og-smid-væk-kultur, når det handler om dyr«

Det er forkert, når flere tusind hunde hvert år bliver aflivet, selvom de er sunde og raske. Derfor vil fødevareministeren nu kæmpe for at forbedre dyrenes levevilkår.

Dan Jørgensen vil komme de mange meningsløse aflivninger af hunde til livs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Linda Kastrup

I fremtiden skal det være ulovligt at kunne købe en lille hundehvalp på kræmmer- og loppemarkeder i Danmark. I hvert fald hvis det står til Dan Jørgensen (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Forslaget om en lovændring er en del af en samlet handlingsplan fra Fødevareministeriet kaldet »Et bedre hundeliv«, der skal få danskerne til at anskaffe sig kæledyret på et mere oplyst grundlag.

Årsagen til den nye handlingsplan er, at der hvert år aflives flere tusind hunde, der egentlig er sunde og raske - i flere tilfælde, fordi ejeren har fortrudt købet og ikke magter at tage sig af dyret, eller fordi hunden har adfærdsproblemer.

For at forhindre de unødvendige aflivninger vil fødevareministeren sammen med Dyrenes Beskyttelse, Dansk Kennel Klub og Den Danske Dyrlægeforening blandt andet lave en kampagne, der skal sikre, at dyrene ikke bliver ofre for impulskøb.

»Det forpligter at have et kæledyr. Man skylder både hunden og sig selv at vælge sin hund med omhu og gøre sig klart, om man har tid, penge og plads, inden man anskaffer sig den. Det er forkert med en køb-og-smid-væk-kultur, når det handler om dyr,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Ministeren vil desuden sikre, at alle hundeejere, der får mere end to kuld hvalpe om året, bliver registreret som kenneler. I den forbindelse vil Fødevareministeriet lave en informationskampagne, så kennelerne bliver registreret i Fødevarestyrelsen. På den måde kan man sikre, at opdrætterne overholder dyreværnsreglerne.

Sidst, men ikke mindst, vil Dan Jørgensen have en bestemmelse tilføjet i dyreværnsloven. Den skal sikre, at kæledyr ikke bliver avlet med specielle karakteristika for at følge en hundemode, men i stedet sikre at avl sker på en måde, så hundene kan gå normalt, trække vejret, kan føde afkom og generelt have et godt helbred.

»Det skal ikke være modediller, der dikterer, hvordan hunde bliver avlet. Derfor ændrer vi nu loven, så dyr fremover bliver avlet, så de undgår vejrtrækningsproblemer eller medfødte skavanker, der hæmmer dem på anden måde,« siger Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Hvert år bliver omtrent 70.000 nye hunde registreret i Danmark.