Forkælet feminisme

Merete Riisager (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Så slår de til igen; Mig-mig-mig-generationens feminister. Denne gang kæmper de for ”retten til at amme”. Som om nogen ville fratage dem denne ret. Eller ønsker at gøre det. Meeeen, det ku’ jo være, at nogen ville! Og SÅ er det nok bedre at blæse til kamp.

Den radikale Zenia Stampe slog tonen an allerede i november, og det skrev jeg om. Nu er Enhedslistens Stine Brix ude med et voldsomt sprogbrug, der får sindene i kog: ”Ammende kvinder er ikke kriminelle!”.

Og det ville da også have været værd at bemærke, hvis nogen havde hævdet det. Problemets kerne er dog noget mere hverdagsagtig for at sige det mildt.

Brancheorganisationen Horesta har ved en rundspørge afdækket, at 9 ud af 588 restaurationer frabeder sig amning i deres beværtninger. Der er ikke nogen ammefjendtlig udvikling i gang. Tværtimod er der i de senere år sprunget specielle ammevenlige caféer op, og svømmehaller, biblioteker og stormagasiner indretter rum til mødre med spædbørn. Problemet må derfor siges, ud fra en rationel vinkel, at være ikke-eksisterende. Men det er i og for sig ikke så vigtigt. For der er helt andre ting på spil for den nye generation af feminister. Det handler ikke om kampen om grundlæggende rettigheder, lige løn for lige arbejde, undertrykkelse eller den slags, men om at få stillet egne behov. Nu!

Den nye generation af forkælede venstrefløjsfeminister har blikket stift rettet mod egne navler: ”Jeg ammer. Altså må hele verden indrette sig derefter!” Eller: ”Jeg vil gerne have en bestyrelsespost! Nogen gøre noget ved det (og det kan jo umuligt være mig selv).” For ikke at glemme: ”Jeg gider ikke skændes med min kommende mand om fordelingen af barsel. Derfor har politikerne vær så god at hoste op med en fordelingsnøgle.”

Helt uafhængigt af, hvorvidt de nye feminister rent faktisk har et ønske om at besøge et af de pågældende udskænkningssteder de få måneder, hvor de ammer deres børn, råber de: ”Vi vil ha’! Og det skal være nu!”. Som om det ikke var børnene, men dem selv, der ikke evnede behovsudsættelse.

Mandag eftermiddag mødtes et par hundrede kvinder så på Rådhuspladsen for at markere deres utilfredshed. Som dagens talskvinde udtalte: ” Vi skal demonstrere vores utilfredshed over den retning, samfundet bevæger sig i. Forstået på den måde, at vi skal holde fokus på vores utilfredshed omkring udviklingen i samfundet – at vi kan krænke andres blufærdighed ved at amme.” Og her må jeg indskyde, at jeg hylder borgernes ret til at forsamles og ytre deres utilfredshed. Men formål og mål må her siges at være en anelse uklart. For hvorvidt nogen rent faktisk føler blufærdighed ved amning, kan man vel næppe demonstrere sig ud af.

Derimod kan man demonstrere sig til lovgivning på området, og her hopper kæden helt af. I et frit samfund må det være muligt for private foretagender at sætte retningslinjer op for deres gæsters ageren. Hvis retningslinjerne er urimelige eller opfattes sådan, er det muligt at finde andre græsgange. Det offentlige rum er stadig frit tilgængeligt for amning – med meget få undtagelser. Selv har jeg afprøvet det mange gange; bænke, strande, svømmehaller og Dyrehaven i frostvejr. Samt caféer, kroer og grillbarer. Helt uden angreb på min kvindelige ret til at give mine børn mad.

Og hvad angår den nye generation af feminister – min egen generation – håber jeg, de også vil bruge deres kostbare tid på at ”holde fokus på deres utilfredshed” med gruppevoldtægter i Indien, kvinders rettigheder i Iran eller undertrykkelse af den personlige frihed for herboende piger af arabisk herkomst. Det håber jeg, men jeg frygter, at det næste krav fra den forkælede feminisme bliver mere statsstøtte til kvindelige iværksættere. Dem er der nemlig ikke mange af, og man kan vel næppe forlange, at de selv fik fingeren ud og gjorde noget ved det?