Forening hilser mere sorgorlov til fædre velkommen

Det er på tide, at forældrene bliver ligestillet i sorgen, mener Landsforeningen Spædbarnsdød, der støtter regeringens forslag om mere orlov til fædre, der mister et barn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er positivt, at man endelig ligestiller forældrene i sorgen.

Sådan lyder vurderingen fra Landsforeningen Spædbarnsdød, efter regeringen har foreslået at give fædre mere orlov ved spædbarnsdød.

»Der er et stort behov for at ændre reglerne. Vi taler hver dag med par, som sidder i den situation, at den ene skal starte langt tidligere på arbejde igen end den anden. Og der er mange komplikationer. Det kan både være for den, der skal starte på arbejde igen, men det kan også være for den, der bliver efterladt derhjemme,« siger sekretariatschef i Landsforeningen Spædbarnsdød Michael Esmann.

I dag er barselsloven sådan, at når et par oplever tragedien at miste et spædbarn, så har moren ret til 14 ugers orlov til at bearbejde sorgen, også selv om hun allerede har holdt sine 14 ugers barselsorlov. Imens har faren alene ret til to ugers fædreorlov og ingen yderligere ret til sorgorlov i forbindelse med barnets død, hvis de to uger allerede er afholdt.

Det er helt urimeligt, mener regeringen, som derfor foreslår, at man også giver fædre 14 ugers sorgorlov.

»Det gør nøjagtigt lige så ondt på en far at miste sit spædbarn, som det gør på en mor. Derfor er der behov for, at vi giver fædre bedre rettigheder på det her område og laver lovgivningen om. Fædre skal naturligvis have mulighed for at holde sorgorlov på samme måde som mødre. Alt andet er urimeligt,« siger Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S).

Beregninger fra Beskæftigelsesministeriet viser, at forslaget vil koste 24 millioner kroner årligt. Ifølge Rasmus Horn Langhoff skal pengene findes i forbindelse med finanslovforhandlingerne for 2016.

»Beregningerne er lavet ud fra, at fædrene bruger alle 14 ugers sorgorlov. Det gør de næppe, og derfor bliver det sandsynligvis en hel del billigere, ligesom vi vil komme til at spare betydelige penge på sygefraværet,« siger han.

Hos de Konservative mener man dog, at der er brug for en mere generel drøftelse af reglerne for sorgorlov, fortæller ligestillingsordfører Charlotte Dyremose (K):

»Det er selvfølgelig rigtig fint at ville give fædre ret til mere sorgorlov, for der er en underlig forskel mellem mor og far. Men jeg synes, der er en endnu mere absurd forskel mellem det at miste et helt lille barn og det at miste for eksempel en toårig. For mister man en toårig, er der ikke nogen automatisk orlov. Derfor er der behov for en bredere drøftelse af reglerne,« siger hun.

Men det argument holder ikke, mener Rasmus Horn Langhoff:

»Hvis man har sympati for forslaget, synes jeg, at man fra borgerlig side skal bakke op om det, og så kan vi altid tale videre om, hvordan vi så kan løse nogle andre problemer. Men det at der er en masse andre problemer ude i verden, må jo ikke forhindre os i at løse problemerne et ad gangen,« siger han.

Tal fra Landsforeningen Spædbarnsdød viser, at der gennemsnitligt er 197 spædbørn om året, der dør i deres første leveår, mens 213 er dødfødte efter 22. graviditetsuge, der er kriteriet for et barn.