Forebyggelse skal sikre længere levetid

10 dage for Forebyggelseskommisionen barsler med sine forslag, spiller Venstre ud med sine egne initiativer. Socialdemokraternes forslag kommer i næste uge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Obligatorisk idræt, skov- eller idrætsbørnehaver i alle kommuner og besøg hos diætist på recept. Kampen om forebyggelsen er gået ind. Forebyggelseskommissionen kommer 21. april med sine planer for, hvorledes vi alle sammen kan leve bedre, sundere og længere, men allerede nu er partierne ude med konkrete forslag, skriver Berlingske Tidende.

Venstres folketingsgruppe har således netop vedtaget et forebyggelsesoplæg, der blandt andet vil pålægge alle landets 98 kommuner at tilbyde skov- eller idrætsbørnehaver. Der skal bygges interaktive legepladser, mere fysisk aktivitet på skoleskemaet og anlægges flere cykelstier. Dertil årlige blodtryksmålinger af alle over 40 år, motionsvenner til ældre og fri adgang til idrætsforeninger for alle under 18 år i familier, der er berettiget til friplads i daginstitutioner eller fritidshjem. Desuden en lang række andre forslag, som kendetegnes af, at der er tale om rammer for en frivillig indsats og ikke tvang eller påbud

- Det her skal ikke sikres med økonomi, men med ændret adfærd, og det skal vi politikere skabe rammerne for. Vi er i en situation, hvor vi skal skabe længere levetid og højere livskvalitet for rigtig mange danskere. Vi lever for kort tid i Danmark, både når man ser på vores rigdom og sammenligner med andre lande, siger Venstres forebyggelsesordfører Flemming Damgaard Larsen.

I oplægget slår Venstre blandt andet på, at livsstilssygdomme i dag er danskernes største sundhedsmæssige risiko.

Socialdemokraterne deler i høj grad Venstres ønske om at få gjort noget ved folkesundheden via forebyggelsen. Men her vil man gå hårdere til værks, siger forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen, der er ved at lægge sidste hånd på partiets eget forebyggelsesoplæg.

/ritzau/