Fordeling af forskningsmidler skaber stor uenighed

Finanslovens første delaftale er i hus, men trods et bredt forlig var der mange sure miner ved præsentationen.

Arkiv. Sofie Carsten Nielsen (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle Folketingets partier har torsdag aften indgået en aftale om fordelingen af den såkaldte forskningsreserve, der i år er på 555 millioner kroner.

Dermed er første delaftale om finansloven for 2017 faldet på plads.

Normalt udløser en så bred aftale store smil blandt forhandlerne, men selv om uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) glæder sig over aftalen, har piben en anden lyd hos oppositionspartierne.

For størrelsen på puljen, der var fastsat på forhånd, er noget mindre end de 671 millioner kroner, der sidste år var at gøre godt med. Det får De Radikales Sofie Carsten Nielsen op i det røde felt.

- Det er et spørgsmål om pest eller kolera. Der er skåret markant ned på forskning over det hele.

- Nu har vi så skullet fordele en meget mindre pulje end sidste år, hvor puljen også var meget mindre end året før. Det er rigtig ærgerligt, siger Sofie Carsten Nielsen, der selv var uddannelses- og forskningsminister i SR-regeringen.

Med aftalen giver partierne 181 millioner kroner til Danmarks innovationsfond. Der er øremærket penge til forskning i blandt andet bioressourcer, velfærd, sundhed strategiske vækstteknologier samt rum- og droneteknologi.

Samme beløb lød sidste år på 298 millioner kroner.

Derudover gives der 191 millioner kroner til udviklings- og demonstrationsprogrammer. 40 millioner kroner går til entreprenørskab- og markedsmodning og 143 millioner kroner til fri forskning med fokus på talentudvikling.

/ritzau/