Forbrugere kan vente milliardregning for vandforbrug

Den vanker en ekstraregning på 500-900 kroner om året til boligejerne, fordi ny vandsektorlov har vist sig uventet dyr for vandselskaberne. Dansk Folkeparti vil have lavet loven om.

Der er udsigt til en ekstravandregning for danskerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver dyrere at slukke tørsten i et glas postevand fra vandhanen. Forbrugere og virksomheder har udsigt til en ekstra vandregning på op mod fire milliarder kroner, skriver Jyllands-Posten.

Ekstraregningen bliver en realitet, med mindre partierne bag den såkaldte vandsektorlov fra 2009 bliver enige om en løsning på et møde onsdag.

Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsteen (DF) har ikke lagt sig fast på en løsning på problemet, men hun siger til Berlingske Nyhedsbureau, at det er »uholdbart at videresende regningen til forbrugerne«.

Baggrunden for problemet er, at landets vandselskaber skal betale en højere skatteregning end forudset, efter at selskaberne med en lovændring fra 2009 blev til offentligt ejede selskaber. Dermed blev selskaberne samtidig gjort skattepligtige.

Partierne bag lovændringen lagde til grund, at vandselskaberne ville have så store afskrivninger, at det hverken på kort eller mellemlang sigt ville medføre skattebetaling.

Men sådan er det ikke gået. Skat vendte nemlig tommelfingeren nedad for den måde, som Folketinget besluttede at værdifastsætte selskaberne på. Det betød, at selskaberne allerede det første år, 2010, betalte cirka 273 millioner kroner i skat. Ifølge beregninger fra vandselskabernes forening, Danva, vil skattebetalingen på lang sigt beløbe sig til mellem tre og fire milliarder kroner.

Regningen fra den uventede skatteregning vil blive sendt videre til kunderne. Private husstande kan ifølge Jyllands-Posten vente en ekstraregning på mellem 500 og 900 kroner for det årlige vandforbrug.

Dansk Folkepartis miljøordfører erkender, at loven har vist sig at have nogle uforudsete konsekvenser:

»Vandsektorloven har det ædle formål at få adskilt vandselskaber fra kommuner, og det er ganske glimrende. Men det har vist sig at være et bureaukratisk helvede, som gør at små private vandværker har et bureaukrati uden lige, og som betyder, at vandet bliver dyrere for forbrugerne. Det er meget problematisk. Det har vi ikke lavet godt nok, da vi i sin tid vedtog loven, så derfor bør vi lave den om,« siger Pia Adelsteen.

Også de Konservative vil ifølge Jyllands-Posten kræve en løsning, da man mener, at lovændringen er foretaget på et forkert grundlag.