Forarget DFer efter nye afsløringer: »Jeg har lært, at man ikke kan stole på visse politikere, herunder ministre«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

Venstre miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. FOTO: THOMAS LEKFELDT. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik over, hvad der er sket i dansk politik.

Det er sommer, det er sol (noget af tiden) - og du har måske ferie. Så i denne omgang har vi lavet ugeposten lidt anderledes: kort.

Vi begynder med en fortælling om storfiskere, embedsmænd og en ministers dobbeltspil. Berlingske kunne onsdag vise, at Miljø- og Fødevareministeriet med minister Esben Lunde Larsen (V) i spidsen på flere måder konsekvent har spillet dobbeltspil over for Folketinget.

Sagen - og det er den om de såkaldte kvotekonger, der er tale om - står nu i et helt nyt lys, lyder kritikken.

»Esben Lunde Larsen har brugt sine embedsmænd som dukkeførere,« siger Socialdemokratiets Simon Kollerup i artiklen, hvor DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen, kommer så tæt på at udtale decideret mistillid, som man kan - uden helt at gøre det:

»Jeg har lært, at man ikke kan stole på visse politikere, herunder ministre. Jeg har også lært, at jeg skal være yderst skeptisk over for det materiale, jeg får udleveret fra ministeren. For det er ikke nødvendigvis rigtigt. Der er ingen tvivl om, at ministeren og ministeriet har spillet et dobbeltspil,« siger han.

Artiklen er en ordentlig basse. Læs den, når du har brygget en god kop kaffe. Den er her.

Også Jyllands-Posten har haft fat i historien og interviewet Ib Poulsen, der trods flere muligheder ikke kommer i tanke om noget positivt, han kan sige om Esben Lunde Larsen:

Fredag fulgte Berlingske op med en ny artikel i sagen. En artikel, hvor Dansk Folkepartis formand for Folketingets miljø- og fødevareudvalg, Pia Adelsteen (DF), mente, at tiden er ved at rinde ud for Esben Lunde Larsen:

»Ministeren har allerede fået en næse, og bliver vi ved med bare at give næser, begynder folk at grine ad os,« sagde Pia Adelsteen.

Torsdag vendte fiskeriordfører Ib Poulsen sagen med sin partiledelse, skriver Berlingske:

»Og vi er enige om, at det er en meget, meget alvorlig sag. Som jeg har sagt: To gule kort er lig et rødt,« siger Ib Poulsen.

DFs næstformand, Søren Espersen, siger, at man i DF »med interesse« har læst Berlingskes historier. Og tilføjer så: »Nu må vi se, hvad der videre skal ske«. Mere her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Det afgørende øjeblik: Da Enhedslisten væltede Morten Bødskov

»Jeg sad på mit kontor på et næsten tomt Christiansborg den aften 9. december 2013. Der var vel stort set kun mig og så journalisterne. Jeg vidste godt, det var en stor sag. Den lugtede rigtig, rigtig, rigtig grimt. Taburetten vaklede under Bødskov, det vidste alle. Men da svarene kom, blev jeg helt vildt overrasket.«

Hos Berlingske i torsdags fortalte Enhedslistens politiske frontfigur, Pernille Skipper, om de sidste, afgørende timer, der ledte op til, at hun og Enhedslisten trak tæppet væk under Morten Bødskov og væltede den daværende justitsminister i 2013.

Det var i den såkaldte Christiania-sag, hvor en nødløgn og PETs smugkiggeri i Pia Kjærsgaards kalender spillede afgørende roller. Du kan læse meget mere om forløbet her.

Udiplomatisk, uklogt og potentielt skadeligt for Danmark

Vi iler videre - og skruer tempoet endnu mere op.

Søndag rettede udenrigsminister Anders Samuelsen på Twitter en markant kritik mod USAs præsident Donald Trump, der kan forkortes til: Stram op og vis respekt for præsidentembedet. Anledningen var videoen, hvor Trump tæskede løs på en mand med et CNN-logo som hoved.

Men det var både udiplomatisk, uklogt og potentielt skadeligt for Danmark, mente DFs udenrigsordfører, Søren Espersen. Mere hos Berlingske her.

Minister: Hellere fradrag for rengøring end håndværk

Hvis boligjobordningen fortsætter, bør der skrues op for fradrag til serviceudgifter i hjemmet og ned for fradrag til håndværkere, mener skatteminister Karsten Lauritzen. Det sagde han til DR i mandags.

»Hvis man skal lave en ny boligjobordning, så bør man skrue ned for håndværksdelen og skrue op for servicedelen, så ikke mindst de danske børnefamilier vil få bedre fradragsmuligheder for udgifter til blandt andet rengøring og madlavning,« sagde Lauritzen.

S, DF og K vil tage paskontrol op med V og K-ministre

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de Konservative gik i fredagens Jyllands-Posten ud og krævede, at den systematiske paskontrol af danskere og andre EU-borgere, som rejser ind i og ud af Schengen-området, skal indføres nu og ikke først om flere måneder, som regeringen har varslet.

Ved at vente så længe sætter regeringen Danmarks sikkerhed på spil i forhold til de hellige krigere, der rejser hjem fra kampene for Islamisk Stat i Syrien og Irak.

»Det handler om landets sikkerhed,« siger de konservatives retsordfører Naser Khader i artiklen, hvor Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, vil tage sagen op med blandt andre Naser Khaders chef, justitsminister Søren Pape Poulsen. Læs historien - og hvad udlændingeminister Inger Støjberg skriver i et skriftligt svar til JP - her.

Socialdemokratiet vil sløjfe støtten til muslimske friskoler

Socialdemokratiet ændrer kurs i debatten om muslimske friskoler og er nu klar med et konkret forslag om at droppe offentlig støtte til skoler, hvor over halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund.

DF, SF og K er åbne for forslaget, som dog kan være i strid med loven. Læs mere om hvorfor - og hvad ulovligheden består i - her hos Berlingske.

Ugens portræt: Ole Birk Olesen

»Bare for at slå det fast. Jeg er nøjagtigt lige så meget idealist, som jeg altid har været. Nogle gange kræver det bare lidt mere forklaring, at man ikke har opgivet at være idealist, fordi man ikke når målet i horisonten i første omgang. Det betyder, at man har forstået, at en pølse kan spises i flere skiver.«

Citatet er Liberal Alliances transportminister Ole Birk Olesens. Og det er indledningen på et stort portræt af ham i Weekendavisen. Det kan du læse lige her.

LA søgte råd hos Jelved

I et nyt program på DRs P1, fortalte Liberal Alliances indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll, at LA-toppen søgte råd hos en tidligere partifælle, da de forhandlede om at gå i regering med Lars Løkke Rasmussen i november sidste år.

»Da vi var derhenne i processen, hvor der var offentlighed om, at regeringen skulle dannes, så bad vi faktisk, Anders Samuelsen og jeg, Marianne om et par råd en gang i mellem,« sagde han i programmet 'Sigges sommer' med Deadline-vært Sigge Winther Nielsen.

Marianne er den tidligere radikale leder med efternavnet Jelved. Hør hele programmet her.

»Undskyld mig, men det er jo faktisk sygeligt«

En særlig presbold fra Facebook blev dråben for uddannelsesminister Søren Pind, der i stedet tog sit gode tøj og gik - fra Facebook, altså.

For ham handler det om et opgør med den tid, vi lever i – nemlig 24 timers-samfundet, hvor vi dirrer hele tiden, hvor vi altid er på og aldrig holder fri.

Berlingskes interview med Søren Pind kan du læse her.

Radikale forarget over V-profil: Han går mere op i romaer end voldtægter

De Radikale beskyldte onsdag Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, for at negligere en række anmeldelser om voldtægter på årets Roskilde Festival.

Ifølge en radikal politiker tænker Knuth mere på sin egen kamp for en plads på Københavns Rådhus end på indsatsen mod seksuelle overgreb. Læs den historie her.

V efter dårlige målinger: Det gik endnu værre for Thorning

Hvad gør man, når man ligger dårligt i meningsmålingerne og gerne vil fortælle, at det faktisk går relativt ok? Man sammenligner med en situation, hvor det gik endnu dårligere.

Så det gjorde Venstre torsdag, da partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, gjorde status efter godt to år, hvor Venstre har haft magten i Danmark.

Hvem det gik dårligere for? Helle Thorning-Schmidt, da hun var to år inde i sin valgperiode. Læs den historie her.

Hvad laver en ministersekretær egentlig?

Har du også gået rundt og spekuleret over, hvad en ministersekretær laver?

Det har Altinget, og derfor har de interviewet en af slagsen om arbejdet. Så hvis du er en af dem, der har spekuleret som en gal på, hvad de der ministersekretærer egentlig laver, skulle du tage og læse artiklen, der er kommet ud af interviewet. Det skulle du også tage og gøre, hvis du ikke helt ved, hvad en ministersekretær er.

Herunder er en lille appetitvækker:

»Man tilsidesætter lidt sit eget liv, fordi du kører 100 procent efter ministerens kalender og behov. Det har jeg ikke været vant til før. Jeg var dog indstillet på det, så jeg føler bestemt ikke, jeg er blevet snydt, men det har været en kæmpe omvæltning af mit liv.«

Ordene er i øvrigt Mikkel Vinter Henriksens. Han er ministersekretær for energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Altingets artikel er her.

Først sagde Haarder ja, så sagde han nej. Og nu har en anden fået jobbet

Regeringen besluttede i mandags at udnævne tidligere folketingsmedlem Kim Andersen som kommende generalkonsul i Flensborg. Det var det job, Bertel Haarder først sagde ja til - og derefter afviste - efter at han i forbindelse med regeringsudvidelsen måtte stoppe som kulturminister. Kim Andersen har tidligere været Venstre-MFer. Læs mere her.

Udenrigsministeriet søger medarbejder til strategisk misinformation

Vi skal også lige forbi din mulighed for at komme til at arbejde med politik.

Udenrigsministeriet søger nemlig en medarbejder til det, der i overskriften lyder både kontroversielt, opsigtsvækkende og meget nyt.

»Udenrigsministeriet søger medarbejder med digitale og kvantitative kompetencer til arbejde med strategisk misinformation og hybride udfordringer,« hedder opslaget.

Men, men, men, men. Resten af teksten viser, at det hverken er kontroversielt eller opsigtsvækkende. Nyoprettet er stillingen dog. Og det er i øvrigt en fordel, hvis du taler russisk. Så kan man selv lægge i det, hvad man vil.

Det var det for denne gang. Hav en god weekend.