Foragten for Putin gør politiske rivaler til allierede

Rusland og præsident Putin opfører sig fuldstændig uacceptabelt, lyder det fra både højre og venstre side af Folketinget i forbindelse med torsdagens demonstration i København.

Politikere på tværs af partiskel går torsdag eftermiddag på gaden for at vise, at de har fået nok af Rusland og præsident Putin. Demonstrationen, som arrangeres af folkevalgte fra forskellige partier, begynder foran den russiske ambassade på Østerbro klokken 16, og har flere foreninger og politikere på talerlisten.

Folketingskandidat Peter Hummelgaard (S) er en af dem.

»For det første har jeg tænkt mig at kritisere Rusland på det aller, aller skarpeste for at være med til at destabilisere situationen i Ukraine, og for det andet har jeg tænkt mig at kritisere Europas ledere for at være alt, alt for nølende og tilbageholdne i kritikken af Rusland,« siger han og tilføjer:

»Det eneste, der kan batte, hvis vi gerne vil have Rusland til at opføre sig på en mere ansvarlig måde, er, at Europa vedtager målrettede sanktioner på samme måde, som amerikanerne har gjort«.

Folketingsmedlem Lisbeth Bech Poulsen (SF) vil i sin tale understrege vigtigheden af, at der sættes handling bag ordene. Hun mener, at sidste uges nedskydning af et passagerfly over Ukraine på alle måder viser behovet for handling.

»Nu må vi for alvor - både Danmark og EU - sætte handling bag ord. Det betyder, at Putin ikke må få lov til at trække tiden så længe, at alle spor fra flytragedien forsvinder, inden en uafhængig undersøgelse kan finde sted,« siger hun og argumenterer for yderligere sanktioner mod Rusland.

»Der kommer en masse fine ord fra de europæiske statsledere, men når det gælder, så er de ikke helt så seriøse,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Jens Husted (V), landsformand for Venstres Ungdom, vil bruge taletiden på at aflevere tre budskaber.

»Putin opfører sig som en slyngel. Den adfærd, han står for i Ukraine, er fuldstændig uacceptabel,« siger han og uddyber:

»Så vil jeg rette en appel til alle europæiske hovedstæder om at lægge pres på Putin, og for det tredje vil jeg slå fast, at vi står last og brast med det ukrainske folk. Det gør vi, indtil gaderne i Kiev, Donetsk og på Krim igen er fredelige og under ukrainsk kontrol.«

Alle tre talere mener, den tværpolitiske demonstration sender et stærkt signal.

»Normalt kan vi skændes om alt, men dagens initiativ viser, at når det virkelig gælder - når det handler om så fundamentale værdier som frihed og demokrati - kan vi godt finde i samme båd og stå sammen skulder ved skulder,« siger Jens Husted.

Peter Hummelgaard tilføjer:

»Jeg synes, at det her er et meget stærkt signal til Rusland, den russiske ambassadør i Danmark, den danske regering og den danske udenrigsminister om, at man på tværs af partierne står sammen om at kritisere Rusland«.