»Forældrene kan jo også se, at hverdagen er presset ude i daginstitutionerne«

Der skal være en bundgrænse for, hvor mange børn en pædagog kan håndtere ad gangen, mener BUPL, som vil have indført minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Arkivfoto fra Hald Ege Børnehave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har de seneste uger forhandlet om næste års finanslov med Enhedslisten, hvor det særligt har handlet om minimumskrav i ældreplejen. Det får nu pædagogernes fagforening BUPL til at melde sig på banen med et udspil om, at der også bør indføres minimumskrav på børneområdet.

Nærmere bestemt foreslår BUPL, at der indføres en minimumsnormering i daginstitutionerne, så man kan få udjævnet de nuværende forskelle på forholdet mellem antal børn og pædagoger fra kommune til kommune.

»Det må ikke være postnummeret, der er afgørende for, hvor langt der er mellem pædagogerne. En dårlig normering betyder, at der bliver mindre tid til det enkelte barn - og der vil være flere ydertidspunkter, hvor en enkelt pædagog er alene med en stor gruppe børn,« siger formanden for BUPL, Henning Pedersen, i en skriftlig kommentar.

»Vi er simpelthen nødt til at have et bundniveau, så vi sikrer, at kommunerne rent faktisk bruger midlerne fra regeringen til at forbedre normeringerne. I nogle kommuner ser det virkelig slemt ud,« tilføjer han.

I finansloven for 2013, som blev forhandlet for et år siden, blev der afsat 500 millioner kroner til daginstitutionerne. Kun halvdelen af pengene er dog blevet brugt på at forbedre kvaliteten og normeringerne i daginstitutionerne, viser en ny undersøgelse foretaget af BUPL.

En tidligere undersøgelse fra Epinion viser ifølge BUPL, at otte ud af ti forældre med børn i alderen nul til seks år mener, at det er »meget vigtigt« eller »vigtigt«, at regeringen arbejder for minimumsrettigheder.

»Forældrene kan jo også se, at hverdagen er presset ude i daginstitutionerne, når de afleverer deres børn. Det er regeringen selvfølgelig nødt til at høre efter,« siger Henning Pedersen.

Enhedslisten er forud for finanslovforhandlingerne i år kommet med et udspil til regeringen, der blandt andet vil betyde 2200 flere pædagogstillinger. I udspillet skriver partiet, at »fra 2009 til 2012 er normeringer i daginstitutionerne blevet drastisk forringet«.