Forældre: Nødvendigt med kort snor i inklusionsmidler

Pengene til inklusion forsvinder et sted mellem specialskoler og folkeskolen. Det oplever Skole og Forældre, der støtter et flertal af partierne på Christiansborg, som vil forpligte skolerne til at lade pengene følge specialbørnene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når et barn flyttes fra en specialskole til en almindelig folkeskoleklasse, flytter de ekstra penge til specialundervisningen ikke med hele vejen.

Det oplever man i foreningen Skole og Forældre, der godt kan se fornuften i, at et flertal af politikere på Christiansborg bestående af DF, SF, Liberal Alliance, Enhedslisten og de Radikale vil kræve af kommunerne, at alle specialmidlerne skal følge barnet over i folkeskolen. Det har partierne tilkendegivet i en rundspørge foretaget af Politiken.

»Det bakker vi fuldt og helt op om. Det ser desværre ud til, at det er nødvendigt at få sat rammer op om, at pengene skal følge med,« siger formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen, til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»Vi oplever både som forældre og i skolebestyrelser, at pengene på papiret følger børnene, men når vi kigger på skolernes budgetter, så forsvinder pengene et eller andet sted på vejen mellem specialskolen og almenskolen. Går det derimod den anden vej, og et barn flyttes fra almenskolen til specialskolen, bliver pengene trukket med det samme fra budgettet. Så det er svært at se, at pengene følger med ind i almenskolen,« mener hun.

Og det er ifølge flertallet af politikere samt forældreforeningen et stort problem, da der er brug for pengene til ekstra støtte, hvis inklusionen skal virke. Pengene behøver dog ikke nødvendigvis være øremærket det enkelte barn, mener Mette With Hagensen:

»Det kan enten være personlig støtte inde i klassen eller støtte til det fællesskab, som barnet skal til at indgå i, så det ikke kun er barnet, der får støtten, men klassefællesskabet,« siger forældreformanden.

Det er egentlig en kommunal opgave at sikre, at folkeskolerne får de penge, der med inklusionsbørn flyttes tilbage fra specialskolerne. Alligevel ønsker forældrene nu, at kommunerne holdes i kortere snor.

»I og med at vi rigtig mange steder oplever inklusionen som en spareøvelse, bliver vi nødt til at bede nogen sikre, at pengene følger med ud. Og det er så i det her tilfælde Christiansborg. Derfor bliver vi nødt til at sige, at det er en god idé, også selvom vi gerne så den kommunale frihed,« understreger Mette With Hagensen.