Forældre: Kommunerne fører os bag lyset

Elevernes trivsel har dystre udsigter, hvis landets kommuner får lov til at spare på skole- og fritidsområdet, mener foreningen Skole og Forældre.

Foto: Lars Rasborg

Det er en sort dag for Danmarks børn, hvis over halvdelen af landets kommuner gennemfører de besparelser på skole- og fritidsområdet, som kommunerne lægger op til i deres budgetforslag for næste år. Det mener næstformanden i foreningen Skole og Forældre, Finn Juel Larsen.

»Det virker som det værste signal, man overhovedet kan sende. Vi har fokus på mange ting i reformen, men en af de ting, vi er blevet stillet i udsigt, er jo netop, at lærernes og pædagogernes kompetencer skal sættes mere i spil. Derfor er en fyring af pædagoger slet ikke, hvad vi har brug for lige nu,« siger han.

En gennemgang af kommunernes budgetplanlægning, som BUPL har foretaget, viser, at over halvdelen af landets kommunalbestyrelser overvejer at spare på landets skoler og fritidsordninger. Ud af de 90 budgetforslag, foreningen har adgang til, vil 50 kommuner skære på skole- og fritidsområdet, mens 36 holder budgettet i ro. Kun fire kommuner har tænkt sig at afsætte flere midler.

De dystre udsigter får Finn Juel Larsen til at føle sig ført bag lyset.

»Skolerne er kommunernes ansvar. Ved alle de tiltag, der har været op til og under reformen, har vi hele tiden hørt fra kommunerne, at der nok skal blive afsat de ressourcer, der er nødvendige for at få reformen til at virke. Men det er i hvert fald ikke de intentioner, der lægger bag disse budgetforhandlinger, og derfor kan man godt føle sig ført bag lyset,« siger næstformanden.

Besparelserne for 2016 kommer efter et år, hvor der i forvejen er blevet skåret i antallet af pædagogstillinger. Derfor håber Skole og Forældre nu på, at der vil blive postet flere penge i området.

»Der skal afsættes tilpas med ressourcer til, at de to kompetencer kommer i spil. Selvfølgelig skal vi sørge for høj faglighed i folkeskolen, men vores børn skal også være hele mennesker, som kan indgå i et demokratisk samfund. Og lige netop dér er pædagogerne allerstærkest,« siger Finn Juel Larsen.