For rullende kameraer blev der pludselig sået tvivl om placering af omstridt politiskole

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kan ikke længere garantere, at en kommende politiskole skal placeres I Herning. Justitsminister Søren Pind peger fortsat på Herning.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skænderiet om placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark blev fredag eftermiddag genåbnet.

Regeringen har ellers meldt ud, at den omdiskuterede politiskole skal ligge i Herning, men det kunne finansminister Claus Hjort Frederiksen ikke længere garantere, da han sammen med partilederne i blå blok fredag præsenterede finansloven for 2017 for rullende kameraer.

Her hed det pludselig, at politiforligskredsen, der består af alle fire borgerlige partier samt Socialdemokratiet, inden længe vil sætte sig sammen og diskutere, hvor den nye politiskole skal ligge.

Det var Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der under præsentationen af finansloven pludselig såede tvivl om politiskolen. En politiskole som justitsminister Søren Pind ellers har meldt ud, skal placeres i Herning.

»Vi har ventet i et år på at få en vestlig politiuddannelse op at stå eller få afklaring. Og så får vi at vide, at et nybyggeri kan stå klar i måske 2019 eller 2020. Det er jo meget sent,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

DFs formand forklarede videre, at man måske må se mod de mange kommuner, som har budt ind med allerede eksisterende bygninger, som kan bruges til en kommende politiskole.

»Vi har en forståelse i politiforligskredsen om, at man i 2018 skal kunne optage politielever på en vestdansk politiuddannelsessted, og der er det jo svært at forestille sig, at man kan nå at bygge nyt og få politielever ind der. Der er en række kommuner, der er budt ind med eksisterende bygninger, som er vurderet til at være egnet, og der er det vores syn, at der må man kunne komme i gang hurtigere,« sagde Thulesen Dahl.

Flere journalister forsøgte efterfølgende at få finansminister Claus Hjort Frederiksen til at forholde sig til, at man nu ikke længere kan garantere, at politiskolen skal placeres i Herning.

Men uden at få et klart svar.

I har sagt, det bliver i Herning?

»Nu synes jeg, vi bryder det her op.«

Ej, det vil vi godt have et svar på. Det er relativt relevant?

»Nu mødes forligskredsen omkring placeringen og lokalitet, og så tager vi det derfra.«

Du er på vej til landsmøde i Herning. Har du en sikkerhed med til borgmesteren i Herning om, at det bliver i Herning, den kommer til at ligge?

»Nej, det har jeg af gode grunde ikke, da det skal diskuteres i forligskredsen.«

I en flerårig rammeaftale for politiet blev partierne sidste år enige om, at der skal ligge en ny politiskole i det vestlige Danmark.

Siden har flere kommuner budt ind på opgaven, og i sidste uge lagde justitsminister Søren Pind sig fast på, at skolen skal bygges i Herning.

Allerede her meldte Dansk Folkeparti ud, at man ikke ville gå med til, at skolen skulle til Herning:

»Det afgørende for os er, at der bliver optaget elever på den nye skole i 2018. Når regeringen så begynder at snakke om nybyggeri, der måske først kan stå færdig i 2019 eller 2020, ja så skrider det jo,« sagde DF-formanden ifølge Ritzau.

Her krævede partiet, at slaget om politiskolen blev en del af de igangværende finanslovsforhandlinger, hvilket regeringen nu har bøjet sig for.

Justitsminister Søren Pind, der fredag er i Bruxelles, understreger, at regeringen fortsat agter at gøre Herning til endemål for den nye politiskole.

Politiskolen er ikke en del af finansloven – er det et nederlag. Er det sikkert, at det bliver i Herning?

»Det er ikke regeringen, der har ønsket at det blev en del af finanslovsforhandlingen. Det var et krav fra et af partierne, der deltog. Og regeringen har den tilgang, at placeringen af statslige arbejdspladser, det er et regeringsprærogativ, og vi har meldt ud, hvor den skal ligge,« siger han og fortsætter:

»Det er klart, at forligskredsen skal mødes om det her, og den drøftelse må vi jo så tage. Men politiets indstilling er fuldstændig klar. Rigspolitiet ønsker og peger på, som der er redegjort for i den rapport, som er lavet, at det skal være nybyggeri, og det nybyggeri agter regeringen at placere i Herning. Det har jeg sagt hele tiden, og det siger jeg nu.«

Så det er sikkert, at det bliver i Herning, og det er ikke et nederlag.

»Det er ikke os, der ønskede det i finansloven. Det følger af den naturlige fordeling mellem Folketinget og regeringen, at det er regeringen, der placerer statslige arbejdspladser, og den her regering har haft en lovefeast med provinsen. Vi har placeret 4.000 arbejdspladser – Naturstyrelsen i Vejle, en del af Udbetaling Danmark i Haderslev, placeret Civilstyrelsen i Viborg – alt det har regeringen gjort, og den samme procedure har man fulgt i forhold til politiskolen.«

Så det bliver i Herning?

»Regeringen agter at placere den nye politiskole i Herning. Det er der så en masse synspunkter omkring, men det er det, som regeringen agter,« siger han.

Valget af beliggenheden for politiskolen har vakt harme i store dele af Venstre, hvor flere har beskyldt regeringen for aftalt spil, efter det kom frem, at valget var faldet på Herning.

»Det virker som om, det er noget, som er blevet besluttet for lang tid siden,« sagde for eksempel Vejles Venstre-borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, til Jyllands-Posten.

Borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S), i samme artikel:

»Hvis skolen lander i Herning, har den proces, som har kørt i over et år, været fuldstændigt skuespil. Der er jo ikke noget fagligt, økonomisk eller noget som helst andet belæg for, at det lige skal være der.«

Jyllands-Posten har ligeledes tidligere kunnet afdække, at kriterierne bag beslutningen flere gange er blevet ændret på en måde, så Hernings bud passede ind. Og det har også været beskrevet, at valget af Herning blev mødt af stærke protester hos flere af Venstres folketingsmedlemmer.

På et gruppemøde sagde en række politikere, at man frygtede den lokale vrede, at Venstre ville blive beskyldt for kammerateri, og at beslutningen var taget på forhånd.

Og så blev det nævnt, at valget af Herning trak lidt for tykke tråde til Venstres formandsopgør i 2014.

Her var Lars Krarup som støtte for Løkke en af få personer, der var med til det afgørende møde i kælderen med Kristian Jensen under Odense Congress Center, da Løkke højst overraskende overlevede som Venstres formand. Politiskolen skulle derfor være en tilbagebetaling for støtten dengang, går spekulationerne.

Lars Krarup gik derefter på TV 2 og afviste alle spekulationer.

»Det er jo ikke nogen bananrepublik, vi lever i. Det er hverken Congo eller Uganda. Vi har brugt efterhånden to års arbejde på at få den her placering landet,« sagde han til TV 2.

Det er endnu uvist, hvornår forligskredsen sætter sig sammen og diskuterer placeringen af den nye politiskole.