For Putin er Trump mere værd end ti russiske propagandakanaler

Den tætte omfavnelse mellem Donald Trump og Vladimir Putin bygger på kølig kalkulation. Spørgsmålet er, hvor længe regnestykket går op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Vladimir Putin var med raske skridt på vej ud af konferencesalen, da han stoppede op. I mere end fire timer havde den russiske præsident holdt pressemøde i Moskva, men der var alligevel noget, han ikke havde fået nævnt.

»Trump?« sagde Putin, mens de russiske journalister flokkedes om ham.

»Han er skarp og begavet. Det er der ingen tvivl om,« fortsatte Putin om den amerikanske præsidentkandidat.

Donald Trump var ifølge Putin intet mindre end den »absolutte leder af den amerikanske præsidentvalgkamp«. Og så er Trump en mand, som man kan samarbejde med, mente han.

»Han siger, at han vil ændre forholdet til Rusland til et nyt og dybere niveau. Skal vi måske ikke byde det velkommen?« sagde Putin.

Den russiske præsidents omfavnelse af USAs mest omstridte præsidentkandidat vakte straks opsigt på den anden side af Atlanten. Ikke mindst i det republikanske parti, der traditionelt har signaleret en hård kurs over for Vladimir Putins Rusland.

»Han er en bølle,« har den republikanske præsidentkandidat Jeb Bush sagt om Putins fremfærd i nabolandet Ukraine. »En gangster og en bandit,« lød det fra Marco Rubio, en anden kandidat. Den udenrigs­politiske veteran John McCain ramte partiets traditionelle linje ganske præcist, da han fortalte, hvordan han havde kigget ind i Putins øjne og »set tre bogstaver: K-G-B«.

Trump er som ofte før undtagelsen. Han har længe talt rosende om Vladimir Putin. Milliardæren og byggemagnaten tog ingen forbehold, da han takkede for Putins ord.

»Det er altid en stor ære at få sådan en fin kompliment fra en mand, der er så højt respekteret i og uden for sit eget land,« sagde Trump.

Siden har Donald Trump om noget skruet op for sin ros af den russiske præsident. Putin er stærk og beslutsom, siger Trump, i modsætning til Barack Obama, Trumps yndlingsprügelknabe.

»Han laver hakkekød ud af vores præsident,« tordnede Trump for nylig.

Trumps »staldkammerat«

Putins udstrakte hånd og Trumps highfive til svar er begge usædvanlige begivenheder i en amerikansk valgkamp. Putin har aldrig tidligere blandet sig i et amerikansk primærvalg. Og han har aldrig tidligere fået en så fremtrædende rolle i debatten så tidligt i et amerikansk valg. Hvis Rusland over­hovedet blev nævnt i de tidligere primærvalg, så var det i rollen som en truende magt. Som da den republikanske Mitt Romney i 2012 kaldte Rusland for USAs »geopolitiske modstander nummer et«.

Siden dengang er spændingerne ikke ligefrem aftaget. Rusland har annekteret den ukrainske Krim-halvø, en væbnet konflikt er brudt ud i det østlige Ukraine, og Syrien er vokset til et storpolitisk hovedbrud. Putins inderkreds er underlagt økonomiske sanktioner, og forholdet mellem Rusland og USA har ikke været mere anspændt siden den Kolde Krig.

Og det er måske netop pointen. Trumps valg af Putin som »sin staldkammerat« – et ord, han ynder at bruge om den russiske præsident – trumfer alle andre kandidater i kapløbet om at være den mest antisystemis­ke kandidat. Trump vil ses som krigeren, der ene mand gør front mod Washington-eliten i alle dens skikkelser. At rose Putin er at give en finger til kloge-ågerne, og det elsker mange af Trumps støtter. Nogle elsker også Putin. En Gallup-måling fra 2014 placerede den russiske præsident som en overraskende nummer ti på listen over mest beundrede personer i USA.

»Er Trump en amerikansk Putin?« spurgte David Ignatius, udenrigskommentator på Washington Post, i august sidste år.

Der er naturligvis – bogstaveligt talt – en verden til forskel på de to. Men der er også interessante fællestræk. Financial Times-journalisten Courtney Weaver, tidligere mangeårig ruslandskorrespondent, har dækket Trumps vælgermøder og peget på et vist overlap mellem de to mænds vælger­baser. Putin »viser et glimt af, hvordan det ville være at have en præsident, der hverken er hindret af kongressen eller et maksimum på to præsidentperioder, og en præsident, der klarer diplomatiets ædle kunst, som var det en judokamp,« skriver Weaver.

 

I Rusland taler Putin til de frustrerede, der drømmer om at genrejse Rusland som stormagt efter et kvart århundredes ydmygelser. Trump taler om USA som et land, der er tvunget i knæ af den rådne kultur i Washington, de illegale immigranter og Barack Obamas blødsødne udenrigspolitik. Hans kampagneslogan er som en spejling af Putins: »Lad os gøre Amerika stort igen«.

Det betyder ikke, at der er ligevægt i Putin-Trump-forholdet. Trump er indtil videre blot en rigmand, reality-kendis og præsidentkandidat. Putin er den autoritære leder af en atommagt på 17. år. Og det er ikke tilfældigt, at Vladimir Putin standsede op for at rose netop Trump den dag kort før jul.

Trump i båndsløjfe på russisk TV

Hjemme i Rusland leverer de statslige kanaler nu væg-til-væg-dækning af Trumps angreb på Obama, de to mænds fælles yndlingsaversion. »Slangernes kamp« hed et indslag forleden på russiske Pervyj Kanal, hvor Barack Obamas regering blev slagtet af Trump for at være stupid fra A til Z. Trump trækker også på nogle af de samme konspirationsteorier som de russiske TV-kanaler. »Hillary Clinton har skabt ISIS (Islamisk Stat) sammen med Obama,« sagde Trump for nylig. Samtidig har Trump – til Kremls store glæde – fritaget den russiske præsident for ansvar for fortsat uopklarede mord på Putin-kritiske journalister, advokater og sidste år en fremtrædende oppositionsleder.

»Man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist,« sagde Donald Trump, der i stedet antydede, at Obama opførte sig lige så slemt som Putin.

Den slags kommentarer kører i båndsløjfe på russisk TV.

»Det er meget simpelt,« siger Konstantin Eggert, tidligere chefredaktør på den uafhængige russiske radiokanal Kommersant FM.

»Putin ønsker at miskreditere det vestlige, liberale demokrati i alle dets former. Derfor sympatiserer han stærkt med dem, der udfordrer og svækker det, såsom Trump,« siger Eggert til Berlingske.

Vladimir Putins parti har på samme måde udtrykt varm støtte til lederen af Frankrigs Front National, Marine Le Pen, og til den britiske UKIP-leder Nigel Farage. Set fra Moskva er de politikere, der udfordrer de etablerede institutioner, herunder EU, som Vladimir Putin i den grad har set sig sur på.

Samtidig har den russiske regering de seneste ti år investeret store summer i blandt andet statskanalen Russia Today, der skal tale direkte til et vestligt publikum. Set i det perspektiv er Trumps angreb på Obama og forsvar for Putin gaver fra himlen, vurderer den konservative russiske kommentator Pjotr Akopov.

»Trump er farligere end et tital af Russia Today-kanaler, fordi han lige nu er USAs mest populære politiker. Millioner af mennesker ser og hører ham, herunder dem, der aldrig ville se en russisk, engelsksproget kanal,« skriver Pjotr Akopov i den russiske avis Vsgljad.

Spørgsmålet er, om forholdet stikker dybere end propaganda og valgkampstaktik. Håber Vladimir Putin dybt inde på en præsident Trump? Det er tvivlsomt. Og i så fald leger Kreml med ilden, siger oppositionspolitikeren Aljona Popova til radiostationen Ekho Moskvy.

»Trump kan lide Putins stil, en hård politik på den udenrigspolitiske arena. Men hvis en præsident Trump gjorde som han, så ville Rusland blive offer,« advarer hun.

Men så langt frem tænker de færreste for nuværende. På den korte bane har de to politikere nemlig gavn og glæde af hinanden.

»Ligesom man kan sige, at Putin arbejder for Trump, så kan man sige, at Trump arbejder for Putin,« skriver Pjotr Akopov.