For meget fest, topstyring og beskidt politisk kultur: Få et overblik over Alternativets øv-sager

Efter et forrygende indtog på Christiansborg i sommeren 2015 har Alternativet nu to år efter senere måttet håndtere flere møgsager i pressen. I går holdt partiet ifølge DR krisemøde på Christiansborg.

Intern og ekstern kritik har i den seneste tid givet Alternativet flere dårlige historier i pressen. Her ses politisk leder Uffe Elbæk (venstre) og gruppeformand René Gade fra Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Alternativet er blevet danmarksberømt som Folketingets måske gladeste parti, der danser i tylskørter og giver den gas mens John Paul Youngs discohit »Love is in the air« afsynges som fællessang.

Men i de seneste måneder har partiet været ramt på humøret af flere dårlige historier i pressen og af intern kritik, der både går på, at partiet er for topstyret, og at omgangstonen er for uformel og stemningen lidt for festlig.

Berlingske giver her et overblik over rækken af kritiske historier, som medierne i efteråret har bragt om det grønne parti.

  • Kritik af festkultur og anklage om seksuelt overgreb

Jyllands-Posten beskriver i dag, at der internt i Alternativet pågår kritik af partiets arbejdsforhold og kultur. Således refererer avisen en e-mail, som fem medarbejdere i juni sendte til partiledelsen, hvori medarbejderne kritiserede, at »vores arbejdskultur er kaotisk«.

»Mange ansatte frustreres over for meget larm, rod i arbejdsgange, og at omgangstonen er alt for direkte og jovial. Festkulturen påvirker i alt for høj grad dagligdagen«, skal der have stået i mailen fra medarbejderne, som også klandrede partiets »uformelle kultur«, og at »ansvarsfordelingen er uklar«.

Samme artikel fortæller, at Alternativet »plages« af sager om grænseoverskridende opførsel. En ledende medarbejder i partiet har tidligere fået en skriftlig advarsel for at have optrådt upassende og seksualiseret over for underordnede eller partimedlemmer, og en anden, ældre medarbejder blev i foråret 2016 afskediget efter en anklage om, at medarbejderen skal have krænket et ungt medlem af partiet.

Den pågældende medarbejder blev dog senere genansat i et internationalt projekt, hvilket ifølge Jyllands-Posten »rystede« daværende gruppeformand Josephine Fock. Partiet har nu igangsat en »kulegravning« af forholdene.

Ifølge dr.dk holdt Alternativet i går krisemøde på Christiansborg om sagen.

»Vi har diskuteret, om vi har har håndteret det her godt nok. Personligt må jeg sige, at i bagklogskabens lys, så er der ting, vi burde have handlet på tidligere, sagde Uffe Elbæk efter mødet.

Jyllands-Posten skriver endvidere, at den rokade, der i august fandt sted i Alternativets topledelse, skete som følge af interne uenigheder. Med rokaden overtog René Gade og Carolina Magdalene Maier posterne som henholdsvis gruppeformand og politisk ordfører fra Josephine Fock og Rasmus Nordqvist.

  • Partitop delte falsk opgørelse på Twitter

Danmark er ikke det eneste land i verden med afgift på elbiler.

Men sådan så det ud på en grafik, som tidligere på måneden florerede på det sociale medie Twitter, og som blandt andet blev delt på Alternativets officielle Twitter-profil og på profilerne for partiets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, og spidskandidat til kommunalvalget i København Niko Grünfeld.

Grafikken var i første omgang blevet delt på Twitter af musikeren og skuespilleren Nikolaj Steen med en overskrift, der fungerede som en slags sarkastisk stikpille til regeringspartiet til Venstre. Problemet var bare, at grafikken var manipuleret og oprindelig havde illustreret lande med og uden afgifter på nødder og altså intet havde noget med elbiler at gøre.

Berlingske fortalte historien tidligere på måneden, og konfronteret med sagen udtalte Carolina Magdalene Maier dengang, at »vi (Alternativet, red.) har brug for at sætte os sammen og kigge hinanden i øjnene og sige, at nu strammer vi op«.

»Det her er simpelthen ikke godt nok,« sagde hun.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, gik hårdt til partiet og udtalte, at »Alternativet og deres nye politiske kultur, og hvad de ellers ævlede om i begyndelsen, vist er forbi«.

  • Byrådskandidat deltog i smædekampagne

Berlingske kunne i begyndelsen af november også fortælle, at Alternativet-kandidat til Borgerrepræsentationen i København Troels Christian Jakobsen har været en del af en kampagne vendt mod den nu forhenværende radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev.

Kampagnen gik under navnet »Anna Ansvarsløs« og havde til formål at kritisere fagborgmesteren for ikke at gøre op med uhensigtsmæssige regler for førtidspensionister og kronisk syge.

Berlingske interviewede Troels Christian Jakobsen, der forklarede, at »man bliver nødt til at være lidt aggressiv, hvis man vil have noget på mediernes dagsorden«, men metoden høstede ikke roser fra partitoppen på Christiansborg.

»Man må gerne levere hård kritik, når det går på sagen. Men det skal ikke blive personrelateret, og når man bruger et navn, som de har gjort det i den her kampagne, synes jeg, at det går over stregen,« lød det dengang fra Alternativets politiske ordfører på Christiansborg, Carolina Magdalene Maier.

  • »Fremmedstyring« i hovedstaden

En anden københavnsk alternativist, Stine Bardeleben Helles, trak sig i august som kandidat til Borgerrepræsentationen, fordi hun havde »mistet troen på, at det projekt, som Alternativet har i gang i København, kan skabe den påtrængende forandring, som det lover«.

Det skrev Helles i hvert fald i en e-mail til Alternativets partiledelse. E-mailen kritiserede partitoppens »fremmedstyring«, hvor »alle strategisk vigtige beslutninger er blevet truffet i uigennemsigtige processer, hvor det lokale demokrati tydeligt har været under indflydelse fra andre dele af organisationen«.

Politikmediet Altinget.dk delte i begyndelsen af november Stine Bardeleben Helles e-mail, hvori hun også kritiserede partiets spidskandidat i København, Niko Grünfeld, for at køre sit eget løb og ikke tage den »kritiske samtale«.

  • Modtog penge fra skattely

Ekstra Bladet kunne i september afsløre, at Alternativet i valgåret 2015 havde modtaget 450.000 kroner fra de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg. Pengene blev doneret til partiets landsorganisation og en af partiets storkredse.

Partiet vil dog ikke betale pengene tilbage, fastlog forperson for Alternativets hovedbestyrelse Nilas Bay-Foged dengang.

»Nej, vi vil ikke sende dem tilbage til Gibraltar eller Luxembourg. Vi har modtaget dem for knap to et halvt år siden, og de har gjort gavn i Alternativets arbejde for en bæredygtig omstilling - herunder det politiske arbejde for at bekæmpe skattely,« sagde han.

Ifølge Alternativet var man først blevet klar over, at pengene kom fra skattely, da medierne henvendte sig om sagen. Men senere udtalte partiets bank ifølge TV2, at alle kunder bliver informeret, hvis de modtager penge fra udlandet.

Nilas Bay-Foged erkendte i den forbindelse, at »det er rigtigt, at hvis jeg eller andre i organisationen havde kigget efter, hvorvidt denne eller andre donationer kom fra mulige skattelylande, så kunne vi havde set, at overførslen oprindeligt kom fra Gibraltar, men vi har ganske enkelt ikke haft en organisatorisk praksis, der sikrede en opmærksomhed på dette«.

Sagen mødte stor kritik fra andre politiske partier på Christiansborg.

LÆS MERE