»For Helle Thorning er et job et job – ikke et kald«

Indtil onsdag var tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt MF for et parti, der støtter EUs flygtningeaftale med Tyrkiet. På mandag indtager hun posten som chef for Save the Children, der finder aftalen så problematisk, at organisationen har indstillet dele af hjælpearbejdet på de græske øer.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Når Helle Thorning-Schmidt på mandag har første arbejdsdag i sit nye job som øverste chef for den internationale humanitære organisation, Save the Children, ligger der en politisk varm kartoffel på hendes skrivebord: EUs omdiskuterede flygtningeaftale med Tyrkiet.

Man må formode, at den tidligere stats­minister og leder af Socialdemokraterne som noget af det første får en grundig briefing af sine nye kolleger om Save the Childrens kritiske tilgang til flygtningeaftalen, og at hun bliver indført i de argumenter, som organisationen har for at indstille dele af sit nødhjælps­arbejde for flygtningene og migranterne på de græske øer. Måske ligger der også et talepapir klar, som Helle Thorning-Schmidt kan støtte sig til, hvis hun bliver spurgt om sin holdning til, at den danske regering beskylder Save the Children for at politisere.

I hvert fald var Helle Thorning-Schmidt i tirsdags medlem af Folketinget for et parti, der varmt bakker op om EUs aftale med tyrkerne, og som derfor ikke forstår, hvorfor Save the Children, herunder den danske afdeling, Red Barnet, har problemer med den.

Som omtalt i de seneste par dage i Berlingske er de åbne flygtningecentre på de græske øer efter aftalen med tyrkerne omdannet til lukkede lejre, hvor flygtningene og migranterne er spærret inde. Og den behandling af »sårbare« mennesker på flugt – herunder mange børn og flere uledsagede børn – vil den organisation, som Helle Thorning­Schmidt nu skal stå i spidsen for, ikke legitimere, som Red Barnets generelsekretær, Jonas Keiding Lindholm, i de seneste par dage har understreget i de danske medier.

»Det bliver interessant, hvordan Helle Thorning håndterer det. Hun kan selvfølgelig ikke lægge en anden linje end den, Save the Children er gået ud med. Men hun kan heller ikke skrue op for retorikken, for det vil ikke være troværdigt,« siger Michael Kristiansen, der er stifter i og partner af kommunikations- og public affairs-virksom­heden Kristiansen+Partners og var rådgiver for statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Et job, ikke et kald

Michael Kristiansens vurderer dog ikke umiddelbart, at den pragmatiske Thorning-Schmidt vil få svært ved at falde ind i sin nye rolle.

»For Helle Thorning er et job et job – ikke et kald,« siger han.

Desuden er de af hendes beslutninger, som Save the Children/Red Barnet løbende har kritiseret, ikke truffet for at være ond mod børnene. Beslutningerne er truffet som alle andre politiske valg – ud fra en samlet afvejning af en lang række hensyn.

»Før var Helle Thorning direktør for det hele. Nu bliver hun chef for en mærkesag,« som Michael Kristiansen udtrykker det.

Desuden er der helt overordnet ikke noget, der støjer ved valget af Helle Thorning-Schmidt som chef som en humanitær børneorganisation.

»Det ville ikke give mening at gøre Thorning til chef i McKinsey. Ligesom det heller ikke ville give mening at gøre Corydon til direktør for Save the Children,« siger Michael Kristiansen med henvisning til, at den forhenværende finansminister, Bjarne Corydon (S), i februar skiftede dansk politik ud med en post som ny global direktør for den verdenskendte management- og konsulent­virksomhed McKinsey, der løser opgaver for store virksomheder, start-ups, offentlige institutioner og regeringer over hele kloden.

Til gengæld ville Helle Thorning-Schmidt være kommet på sit livs opgave, hvis hun havde fået det job som FNs Flygtninge­højkommissær, som hun søgte, men ikke fik, mener Michael Kristiansen. Ikke mindst med den udvikling, som flygtningekrisen har taget, og hvor FN Flygtninge­højkommissariat (UNHCR) meget direkte har kritiseret EUs flygtningeaftale med Tyrkiet.

»I den rolle ville hun ikke bare være fortaler for en sag eller en lobby-organisation, men for et overstatsligt organ,« siger Michael Kristiansen, der har svært ved tro, at en Thorning-Schmidt ville være lige som kritisk over for EU som den kandidat, der rent faktisk fik posten – den mangeårige FN-medarbejder og diplomat, italieneren Fillippo Grandi.

Qvortrup ser ingen problemer

Heller ikke politisk kommentator Henrik Qvortrup forudser de store problemer for Helle Thorning-Schmidt og hendes troværdighed i det nye job.

»Det, hun har mestret i hele sin karriere, er at være omstillingsparat. Men det er klart, at et skifte som det her er med til at skabe politikerlede,« siger Henrik Qvortrup.

Det var i går ikke været muligt at få en kommentar til jobskiftet fra Helle Thorning­Schmidt, som ifølge én, der foretaget et lignende karrierespring, nok skal klare det.

Det er Gitte Seeberg, der gik fra at være toneangivende medlem af de Konservative og senere Naser Khaders Ny Alliance til posten som generalsekretær i Verdens­naturfonden WWF.

»De problemer, der måtte være, fordi Helle Thorning er tidligere statsminister og har stået for de ting, hun nu har, opvejes af hendes styrker og internationale netværk og kendskab til medierne. Og vælger man en politiker til en toppost som den, hun nu har fået, så bliver det under alle omstændigheder svært at finde en, som ikke fra forskellig side vil blive kritiseret,« siger Gitte Seeberg.

»Men det er klart, at man som politiker bærer noget med over i de nye job. Jeg har eksempelvis måtte høre en del på grund af min sælskindspels. Det kan give lidt støj. Sådan er det. Det afgørende er, at det ikke skader den organisation, man nu repræsenterer,« siger Gitte Seeberg.

Generalsekretær i Red Barnet Jonas Keiding Lindholm erkender, at Helle Thorning­-Schmidt både som oppositions­leder og som statsminister har truffet beslutninger, som er gået Red Barmet imod. Det gælder eksempelvis Socialdemokraternes støtte til asylstramninger.

»Men hun har også indført fattigdomsgrænsen, fået flygtningebørnene ud af asylcentrene og fjernet de laveste ydelser – altså meget i sync med Red Barnet. Jeg har selv mødt Helle Thorning-Schmidt flere gange og ved, at hjertet brænder for børnene,« siger Jonas Keiding Lindholm.