For få hænder til de fødende: Minister afkræves forklaring

For få hænder på fødegangene og for stramme økonomiske rammer har fået klinikchef på Riget til at sige op.

Som ny sundhedsminister skal Ellen Thrane Nørby forklare nedskæringer på fødegangen. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der er alt for få hænder og for lidt tid til de fødende landet over, og derfor kalder Socialdemokratiet og SF sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) i samråd.

Sagen er blevet aktuel, fordi klinikchef Morten Hedegaard forlader Rigshospitalet i protest, efter at han i 14 år har stået i spidsen for en af landets største fødeafdelinger.

Og det vækker opsigt på Christiansborg.

- Jeg håber at ministeren er enig med mig i, at vi skal have rettet op på forholdene, og vi bliver nødt til at prioritere ressourcer direkte til hænder til afdelingerne, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann.

Den udmelding er sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) enig i.

- Venstre og sundhedsministeren bærer et meget stort ansvar helt konkret i forhold til fødegangene. Venstre fjernede de penge, der var sat af i finansloven, da vi havde en rød regering.

- De var særlig øremærket landets fødegange, fordi vi havde lyttet til, at de ikke kunne leve op til Sundhedsstyrelsens svangreanbefalinger, siger han.

Klinikchef Morten Hedegaard har blandt andet været fødselslæge ved kronprinsesse Marys og prinsesse Maries fødsler.

/ritzau/