For et år siden var det »mistænkeligt nemt«: Nu vil Løkke have bund under selskabsskatten

EUs medlemslande skal ikke spilles ud mod hinanden i et skattepolitisk »ræs mod bunden« for at tiltrække multinationale selskaber. Derfor skal EU lave en fælles bund under selskabsskatten, siger Lars Løkke Rasmussen på Venstres EU-landsmøde. Partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget har ellers tidligere kaldt den løsning »mistænkeligt nemt og enkelt«.

»Der er brug for nye metoder« for at sikre sig mod international skattespekulation, siger Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, i en tale til Venstres EU-landsmøde. Her er erklærer han sig som tilhænger af en EU-bundgrænse under selskabsskatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NB! Artiklen er opdateret kl. 18.00 med en kommentar fra Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Løkkegaard.

Der bør laves en fælles bund under selskabsskatten i EU og en fælles skattebase.

Det siger Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, på statsministerpartiets særlige EU-landsmøde i Bella Center på Amager, der finder sted knap tre måneder før valget til Europa-Parlamentet 26. maj.

I sin landsmødetale priser Lars Løkke Rasmussen det europæiske samarbejde, men Venstre-formanden konstaterer, at opbakningen til EU risikerer at komme under pres, når nogle EU-lande foretager »aggressiv skatteplanlægning«, og hvis multinationale selskaber spiller EU-landene »ud mod hinanden«.

»Den fælles bund, den vil betyde, at vi stopper ræset mod bunden. Og den fælles base vil betyde, at det nye system ikke kan udnyttes. For én ting er jo, hvor høj satsen er. Men hvis landene så alligevel ikke indkræver skatten pga. fradrag og smuthuller og finurligheder, har vi jo bare flyttet ræset mod bunden et andet sted hen,« siger Lars Løkke Rasmussen i talen og tilføjer:

»Jeg synes fortsat ikke - og Venstre synes ikke - at EU skal opkræve skatter. EU skal ikke fastsætte skattesatserne. Det skal vi selv gøre i Danmark og i de andre lande. Men ligesom med momsen er jeg blevet mere og mere overbevist om, at det er en god idé med en klarere, afgrænset spillebane. Og med regler, som alle følger.«

Socialdemokratiet har tidligere foreslået en fælles bund under selskabsskatten.

Et forslag, som Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Løkkegaard, for et år siden mente lød »mistænkeligt nemt og enkelt«.

»Men virkeligheden er dog mere kompleks. Spørgsmålet er, hvordan man har tænkt sig at skabe enighed om selskabsskattebunden i EU. I dag er der stor forskel på selskabsskattesatserne – i nogle lande er den 15 procent, i andre 34. Når Socialdemokratiet lover en skattebund, glemmer de altså at forklare, hvordan enderne mellem landene kan mødes,« skrev Løkkegaard således i en klumme på Altinget.dk.

Morten Løkkegaard, hvad får jer nu til at tro, at der kan skabes den her enstemmighed i EU, når Lars Løkke Rasmussen i sin tale nævner, at syv lande kan være hjemsted for skattely?

»Det er et rigtig, rigtig godt spørgsmål. Den enstemmighed, den jagter vi jo hele tiden i de her spørgsmål, og det skal vi også her. Det er i sidste ende også et spørgsmål om politisk vilje og vel også et politisk pres over for de medlemslande, der har åbenlyse fordele. Når man færdes i Bruxelles og iagttager den her proces over tid, kan man se, at der er bevægelse. For hvor mange lande kan blive ved med at holde til at have en reel nul-skat for de her selskaber? Jeg tror ikke, de kan holde ret længe, for det folkelige pres er enormt,« svarer spidskandidaten.

Tidligere har Venstres skatteminister, Karsten Lauritzen, dog kaldt det »en tanke værd«, om man kan indføre en bundgrænse.

»Jeg deler bekymringen over, hvor den der internationale skattekonkurrence vil føre os hen,« sagde Karsten Lauritzen (V) tilbage i 2017.

Han og regeringen ville dog dengang ikke støtte Sociademokratiets beslutningsforslag i Folketinget om at arbejde for en bund under selskabsskatten i EU.

Ifølge Karsten Lauritzen var regeringen - der som bekendt består af både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance - »ikke overbevist om, at der er et aktuelt akut problem i EU, som gør, at vi er nødt til at arbejde for en fælles bund under selskabsskatten«.