Folketingsmedlemmers økonomiske interesser skal lægges frem

Et politisk flertal gør det obligatorisk for folketingsmedlemmer at registrere økonomiske interesser. Der er dog ikke de store konsekvenser ved at lade være.

Fremadrettet skal Folketingets medlemmer oplyse, hvilke økonomiske interesser og hverv de har ved siden af deres folketingsarbejde. Det skriver Information.

Et flertal i Folketingets præsidium bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, de Radikale og Enhedslisten er blevet enige om, at Folketingets såkaldte hvervregister skal være obligatorisk.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), oplyser, at man dog ikke kan tvinge folketingsmedlemmerne til at registrere sig.

»Men vi håber selvfølgelig, at medlemmerne vil følge denne principielle beslutning og opfordring. Jeg tror egentlig, at man som folketingsmedlem er mere udsat ved ikke at gøre det end gøre det,« siger han til Information.

En manglende registrering »straffes« kun med offentliggørelsen af en liste over de fraværende folketingsmedlemmer. Samtidig kontrolleres oplysningerne i registret ikke, så man kan i princippet undlade at oplyse alle eller visse hverv.

En række borgerlige politikere, herunder Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) har hidtil både afvist at gøre hvervregistret obligatorisk og personligt boykottet registret.

Det har ikke været muligt for Information at spørge Venstres medlem af præsidiet, Bertel Haarder (V), om Venstre vil rette sig efter beslutningen.