Folketingets jurister underkender forsvarsminister

Der er ikke nogen lovgivningsmæssig hjemmel i forsvarsminister Nicolai Wammens aflysning af mødet mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og Folketingets medlemmer af Retsudvalget. Det fastslår Folketingets Lovsekretariat.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retsudvalgets formand Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) kalder det et demokratisk problem, at retsudvalgets medlemmer ikke fik lov til at mødes med chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i marts. Og nu fastslår Folketingets Lovsekretariat, at der ikke var noget lovgivningsmæssigt til hinder for mødet på Christiansborg, skriver Information.

På mødet skulle chefen for FE, Thomas Ahrenkiel, have oplyst Retsudvalgets medlemmer om behovet for SR-regeringens nye terrorpakke og ikke mindst forslaget om, at efterretningstjenesten fik mulighed for at overvåge danskere i udlandet uden en dommerkendelse.

Men mødet blev aflyst af forsvarsminister Nicolai Wammen (S) med begrundelsen, at et sådan møde af »principielle årsager« burde foregå i Forsvarsministeriet. Folketingets Lovsekretariat kan dog hverken finde en hjemmel i ministeransvarlighedsloven eller loven om efterretningstjenesternes virke for den forklaring.

Karina Lorentzen Dehnhardt mener, det er nødvendigt at få indskærpet overfor Forsvarsministeriet, at det skal kunne lade sig gøre, når Folketinget beder om at blive klædt på fagligt, inden de skal tage stilling til et lovforslag.

Dansk Folkeparti og Venstre mener, sagen bør få konsekvenser.

»Notatet viser klart og tydeligt, at Nicolai Wammen har truffet et politisk valg om ikke at ville lade FEs chef møde op, og så bør han ikke forsøge at dække sig ind under nogle juridisk uholdbare argumenter,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), til Information.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), vil nu drøfte Lovsekretariatets notat med udvalget for forretningsordenen.