Folketingets formand vil lade drillesamråd fortsætte

Når man er minister, må man forvente at komme i ilden, siger folketingsformand Pia Kjærsgaard.

Arkivfoto: Når man er minister, må man forvente at komme i ilden, siger folketingsformand Pia Kjærsgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når ministre bliver hevet i samråd, er det Folketingets mulighed for at holde snor i magthaverne, og derfor er det ministrenes pligt at møde op.

Det fastslår Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), efter den seneste tids debat om ligegyldige samråd og spørgsmål, der kun har politisk drilleri til formål.

»Jeg synes ikke, det er politisk drilleri. Og jeg vil være meget varsom med at ændre den måde, oppositionen kan holde regeringen i ørerne på. Der er ikke så mange midler til at gøre det«, siger Pia Kjærsgaard.

»Så kan det godt være, der er en regering, der synes, at det er politisk drilleri eller spild af tid. Men hvem skal bedømme det? Jeg kan ikke sidde som folketingsformand og godkende alle spørgsmål«.

Torsdag skal transportminister Ole Birk Olesen (LA) eksempelvis i et samråd om et syv år gammelt indlæg om ministerens syn på kvinder.

I indlægget skrev ministeren syv anklager mod kvinder, som han selv kaldte grove generaliseringer. Blandt andet beskyldte han kvinder for "grundlæggende at være uden moral og ære".

Selv om det er skrevet, før Ole Birk Olesen blev folketingskandidat for Liberal Alliance, er det relevant at tage fat på nu.

Det mener folketingspolitikerne Rasmus Prehn (S) og Lea Wermelin (S), som har indkaldt ministeren.

Pia Kjærsgaard vil ikke forholde sig til konkrete eksempler, men siger helt generelt:

»Hvis vælgerne synes, at et samråd eller et spørgsmål er for pjattet, så falder det jo tilbage på den politiker, der har rejst det«, siger hun.

»Når man stiller op som minister, må man være forberedt på at komme i ilden. Det er jo ikke nogen søndagsskole herinde«.

Formanden mener dog, at der er en nedre grænse for, hvad en minister og embedsværket skal bruge tid på:

»Det ligger hos ministeren og embedsværket. Vi får klager over den slags. Men der må jeg bare sige til dem, der klager: Hvis ministeren ikke vil svare eller møde op i et samråd, så vil ministeren ikke det«, siger Pia Kjærsgaard.