Folketingets flertal ændrer ministres pension

Ministre kan først få deres pension som folkepensionister, men der er et smuthul, mener Enhedslisten.

Arkivfoto: Ministres pension ligestilles nu med forhold for tjenestemænd. Det mener finansminister Kristian Jensen (V), da Folketinget tirsdag vedtager lovforslaget, som følger Vederlagskommissionen. Forslaget blev vedtaget med 68 stemmer for, mens 41 undlod at stemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ministres pension ligestilles nu med forhold for tjenestemænd.

Det siger finansminister Kristian Jensen (V), da Folketinget tirsdag vedtager lovforslaget, som følger Vederlagskommissionens anbefaling. Forslaget blev vedtaget med 68 stemmer for, mens 41 undlod at stemme.

Fra 1. april i år kan ministre først få udbetalt deres ministerpension, når de bliver folkepensionister. Men ministre kan vælge at gå på pension fem år før folkepensionsalderen.

Ministres pensionsalder bliver nu ligestillet med forhold på arbejdsmarkedet, siger finansminister Kristian Jensen (V),

»Det er ikke noget ekstraordinært. Det er ikke noget ukendt. En lang række tjenestemænd og politikere har mulighed for det,« siger Kristian Jensen.

Dermed kan politikerne gå på en slags førtidspension, mener Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Venstreregeringen lavede 3. oktober 2016 en stemmeaftale med Socialdemokratiet, Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative. Før havde flertallet modsat det aftalte opgivet at følge Kommissionens anbefalinger.

Aftalen ændrer fra 1. april i år ministres pension, så den følger lønudviklingen i det offentlige. Fremover kan ministre som minimum få et halvt års eftervederlag mod før halvandet år.

Desuden får ministre, der ikke bor på Sjælland, tilskud til deres bolig i København.

Lovforslaget hænger sammen med et andet lovforslag om pension for folketingsmedlemmer. Det er vedtaget med 67 stemmer for, mens 41 undlader efter afstemning om en stribe ændringsforslag.

Da Enhedslisten angreb aftalerne om politikernes pensioner, fremsatte Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, et forslag, som betød, at folketingspolitikere kunne gå senere på pension, hvis de ønskede det.

Forslaget fik støtte fra Venstres gruppeformand, Søren Gade. Men han fik ikke støtte fra Venstre.

»Det er et pinligt forslag fra den socialdemokratiske tops side. En frivillig ordning er ikke løsningen på den utilfredshed, der findes ude i befolkningen,« siger Pelle Dragsted.

Såvel SF som Enhedslisten har kritiseret et smuthul, der ifølge dem udhuler forslaget.

Efter 20 år i Folketinget rammer politikere pensionsloftet. Så kan de livsvarigt højst få 29.200 kroner om måneden. Men de kan stadig spare op i en anden, lavere pension.