Folketinget trækker Voteman tilbage

Filmen, der skulle få unge til at stemme ved det kommende europaparlamentsvalg, har fået omfattende kritik, og derfor har Folketingets formand tirsdag fjernet videoen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget har tirsdag formiddag - efter omfattende kritik og debat - trukket en omdiskuteret oplysningsfilm tilbage. Formand Mogens Lykketoft (S) erkender samtidig, at Folketinget fremover skal tænke sig bedre om.

Filmen Voteman er tirsdag blevet fjernet fra Folketingets officielle YouTube-kanal, ligesom den ikke længere kan ses på Folketingets Facebook-side, bekræfter Mogens Lykketoft kontor.

Videoen, der blev offentliggjort mandag, er blevet kritiseret fra begge sider af Folketinget.

Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), har blandt andet bedt Lykketoft om en forklaring på, hvordan den kan ende som officiel valgvideo med Folketinget som afsender, mens Dansk Folkepartis tidligere formand Pia Kjærsgaard (DF) har kaldt den »fladpandet«.

Tirsdag erkendte Mogens Lykketoft, at den omfattende kritik bør få Folketinget til at tænke sig bedre om fremover.

»Reaktionerne på de sociale medier deler sig meget skarpt mellem dem, der synes, den er uacceptabelt plat, og dem, der synes, at det er grov, men acceptabel humor, der kan skabe opmærksomhed om afstemningerne den 25.maj. Det sidste var meningen. Men jeg erkender, at Folketinget som institution i fremtiden skal udvise større varsomhed med, hvad vi lægger navn til« skriver Mogens Lykketoft i en mail sendt til Folketingets medlemmer.

Her gør han det også klart, at han har taget kritikken til sig.

»Mange, hvis synspunkter jeg har dyb respekt for, har opfattet tegnefilmen fra EU-oplysningen langt mere alvorligt og stødende, end den er ment,« skriver han i mailen.

Oplysningsvideoen er lavet for at få flere unge til at stemme, og i tegnefilmen følger man karakteren Voteman, der blandt andet benytter sig af vold for at få unge til stemmeboksen. Der er ligeledes flere sexscener i videoen, og det har også affødt skarpe reaktioner uden for Christiansborgs mure.

Dansk Kvindesamfund opfordrede blandt andet i et åbent brev Folketinget til at trække videoen tilbage.