Folketinget stopper politikeres lån af lokaler: »Det har været en uskik«

Folketingsmedlemmer kan fremover ikke låne lokaler til private formål på Christiansborg.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Det har Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, besluttet på et møde onsdag, oplyser Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) til B

BT kunne torsdag fortælle, hvordan de 179 medlemmer af Folketinget – sammen med de omkring 900 ansatte i Folketinget i øvrigt – har kunnet låne lokaler til private arrangementer mod kun at betale for driftsudgifterne.

»Det har været en mærkelig praksis. Det er en uskik at holde sit bryllup i Snapstinget, for det har jo ikke noget at gøre med, at man er folketingsmedlem,« siger Pia Kjærsgaard.

Folketingsmedlemmerne vil til gengæld stadig have mulighed for at afholde arrangementer som relaterer sig til det politiske virke – eksempelvis fødselsdagsreceptioner eller møder med partiets medlemmer.

Det var sagen om tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs (R) lån af rådhussalen, der fik Folketingets Præsidium til at se nærmere på reglerne for lån af lokaler på Christiansborg – og for de skattemæssige konsekvenser af det.

To folketingsmedlemmer, Mette Abildgaard (K) og Roger Matthisen (ALT), har afholdt deres bryllupsreceptioner i Snapstinget i henholdsvis 2016 og 2017. Folketinget vurderer, at det ville have kostet 13.000 kroner per reception. Skat har efter længere tids sagsbehandling torsdag afgjort, at beløbet ikke er skattepligtigt.

»De to medlemmer har gjort det uden tanke for, at det har været forkert. Og det har det så heller ikke. Det kan jeg jo kun erklære mig tilfreds med (at de har fulgt reglerne, red.),« siger Pia Kjærsgaard.

Samme toner lyder fra den konservative politiske ordfører Mette Abildgaard, der altså nu slipper for et skattesmæk for sin store dag.

»Først og fremmest er jeg glad for, at der er kommet en afklaring, og dernæst er jeg da glad for, at jeg alligevel ikke skal betale skat af lokalet. Jeg ville ønske, jeg ville have været det her rod foruden. Det burde Folketinget have haft bedre styr på,« siger hun.

Mette Abildgaard har justeret sin årsopgørelse for 2016 og har efterfølgende betalt beløbet til Skat.

»Nu må jeg så se, hvordan jeg får pengene tilbage,« siger hun.

Hvis folketingsmedlemmer eller andre har lyst til lidt Christiansborg-stemning over deres fester, er der i øvrigt stadig en mulighed for det: Restauranten Tårnet, der er åben for alle.