Folketinget skal stemme om anerkendelse af Palæstina

Enhedslisten, SF og Alternativet vil presse regeringen til at anerkende Palæstina som en selvstændig stat.

Hvis den årelange konflikt mellem Israel og De Palæstinensiske Selvstyreområder skal nå en ende, skal selvstyreområderne først og fremmest have ændret status.

Det mener Enhedslisten, som sammen med SF og Alternativet fremsætter et forslag om at anerkende det mellemøstlige område som en selvstændig stat.

Dermed skal Folketinget stemme om en anerkendelse af Palæstina som stat.

- Danmark bør følge Sverige og de mere end hundrede andre lande, der allerede har anerkendt Palæstina. På den måde kan Danmark presse på for en fredelig løsning på den langvarige og blodige konflikt, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Ni EU-lande og 136 af 193 medlemsstater i FN har accepteret Palæstina som en uafhængig stat, og i januar 2015 åbnede den første palæstinensiske ambassade i Vesteuropa i Stockholm. Det skete, efter at Sverige i 2014 anerkendte Palæstina.

Ligesom Enhedslisten mener SF, at en dansk anerkendelse af Palæstina vil øge sandsynligheden for forhandlinger om fred mellem de to parter.

- Det er for slapt, at Danmark ikke har fulgt Sverige og andre gode lande i at anerkende Palæstina som en stat, siger partiets udenrigsordfører, Holger K. Nielsen.

- De ting, der foregår i Palæstina, er en sort plet i verdenshistorien, og derfor skal Danmark selvfølgelig være med til at lægge pres på og bruge alle diplomatiske midler til at presse Israel og Palæstina til forhandlingsbordet, siger han.

/ritzau/