Folketinget presser Danmark til kamp i EU

Folketingets EU-ordførere retter hård kritik af EUs Ministerråd: Danmark må forsvare mærkesagen om åbenhed om EUs pengeforbrug som Lissabon-traktaten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Når EUs Ministerråd nægter at følge Lissabon-traktatens bestemmelser om åbenhed og kontrol med Rådets pengeforbrug, så er det Danmarks pligt at tage sagen op med de andre EU-lande. Så klar er meldingen fra EU-ordførere i Folketinget, som er rystede over Ministerrådets afvisning af at lægge sit 2009-regnskab frem for Europa-Parlamentet til gennemgang og godkendelse, som Lissabon-traktaten forpligter parlamentet til.

»Ét er, at Rådets generalsekretær udviser arrogance ved ikke at møde frem og diskutere sagen med Parlamentet. Men når Lissabon-traktaten giver Parlamentet pligt til at gennemgå regnskabet, så må Ministerrådet lægge oplysningerne frem. Det har alle EUs lande jo selv været med til at beslutte,« siger forhenværende udenrigsminister og radikal EU-ordfører Niels Helveg Petersen.

Der er ingen fast procedure for forholdet mellem ministerråd og parlament, når det handler om den såkaldte »decharge« procedure. I Rådets sekretariat, som generalsekretæren er chef for, opfattes det som et spillerum for at undlade at fremlægge regnskabsoplysningerne.

Topprioritet

Et enigt folketing pålagde i 2009 regeringen at arbejde for at få lavet regler på området. Regeringen fremlagde efterfølgende et forslag i EUs Ministerråd, men det har ikke givet resultat. Nu nærmer Danmarks EU-formandskab sig, og Helveg mener ligesom Enhedslistens Per Clausen, at Danmark op til og under formandskabet må gøre spørgsmålet til en af topprioriteterne.

Clausen beder på baggrund af Berlingske Tidendes afdækning af sagen finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om en forklaring til Folketingets Europaudvalg. Han spørger, om ministeren er enig i, at Rådets afvisning af at fremlægge regnskabet er uacceptabel og om ministeren er enig i, at det vil være et stort nederlag for Danmark, hvis ikke sagen bringes i orden.

Ministeren forklarede i avisen i går, at han håbede, at sagen ville blive løst inden det danske formandskab, men der var ingen løfter om at give sagen topprioritet.

Enfant terrible

Morten Messerschmidt, EU-parlamentariker for DF, retter stenhård kritik af Ministerrådets øverste embedsmand, generalsekretær Pierre de Boissieu, der afviser at fremlægge regnskabet for Parlamentet.

»Hvis ikke generalsekretæren vil lægge det frem, som medlemslandene af EU er blevet enige om, at han skal, så må han finde et andet arbejde. Uanset om det vil gøre Danmark til en »enfant terrible« at rejse sagen i rådet, så har regeringen pligt til at gøre det. Danmark må kontakte de andre lande og lægge pres på. Ingen kan jo være enige om, at det, der sker er forkert, når de selv har underskrevet Lissabon-traktaten,« siger han.