Folketinget klar til at indføre dansk vejskat

Et flertal i Folketinget vil indføre en dansk vejskat for udenlandske bilister som modsvar til det tyske udspil, som blev fremlagt mandag.

Foto: Dennis Lehmann.
Læs mere
Fold sammen

Hvis det lykkes den tyske regering at slippe gennem EU med planen om at indføre vejskat for udlændinge, så er Danmark nødt til at reagere med et lignende politisk udspil. Det mener et flertal i Folketinget.

»Hvis tyskerne får held til at indføre en vejskat for udenlandske bilister, så er vi nødt til at tage bestik af situationen. Vi kan overveje at indføre en østrigsk vignetordning, hvor man køber et mærkat og sætter i forruden af bilen for at få lov til at køre på det danske vejnet,« siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V).

Han tilkendegiver, at Venstre tidligere har været stærk modstander af flere transportskatter, men Danmark er nødt til at reagere, hvis tyskerne retter et udspil mod danske bilister.

»Vores ubetingede krav til en eventuel ordning er, at den ikke kommer til at ramme danske bilister, der i forvejen betaler verdens højeste bilskatter. Turisterhvervet er heller ikke synderligt interesseret i, at vi pålægger alt for store omkostninger, men det er klart, at hvis tyskerne kommer til at gennemføre de omtalte vejskatter, således at danske bilister skal betale ved kasse ét, så er vi nødt til at overveje dette modtræk,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Transportordfører Karsten Hønge (SF) mener også, at Danmark skal reagere, hvis tyskerne får gennemtrumfet deres vejskat for udlændinge. Dog mener Karsten Hønge slet ikke, at beslutningen burde ligge på folketingspolitikernes bord.

»Hvis de har tænkt sig at få os til at være med til at vedligeholde de tyske veje, så må vi som minimum forlange det samme af dem - at de er med til at vedligeholde de danske veje,« siger Karsten Hønge og fortsætter:

»Jeg synes dog, det er en dum vej at gå. Jeg mener, det er noget, man skulle ordne i EU-regi. Det her fører bare til, at alle europæiske lande udfordrer hinanden i protektionisme og gør det vanskeligt at bevæge sig i Europa,« siger han.

Hos Socialdemokraterne tvivler man på, at det tyske udspil overhovedet når gennem EU-systemet, fordi det kan være i konflikt med reglen om ikke at diskriminere EU-borgere på baggrund af nationalitet.

»Jeg synes, det er en dårlig idé. Jeg tvivler stærkt på, at det er i overensstemmelse med EU-retten. Jeg tror ikke, man bare kan få lov til at gennemføre det her, men vi må se præcis, hvad afgørelsen er. Derefter må vi vurdere, hvad der er klogest for Danmark og danskerne,« siger Ole Hækkerup (S), Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører.

Ifølge dr.dk er også Dansk Folkeparti og Konservative klar til at indføre en form for vejskat på danske veje, hvis tyskerne får lov til indføre deres ordning.