Folketinget hastevedtager regeringens 13 asylstramninger

De borgerlige partier har vedtaget en pakke med 13 stramninger på udlændingeområdet med hjælp fra Socialdemokraterne.

Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af bekymringer fra både jurister og menneskeretsorganisationer har et flertal i Folketinget vedtaget 13 af de i alt 34 punkter fra asylpakken, som regeringen står bag.

Ifølge lovteksten skal de 13 stramninger bidrage til, at Danmark er bedre rustet til at håndtere flygtninge- og migrantsituationen.

Stramningerne blev vedtaget med 79 stemmer for forslaget. Foruden blå blok støttede Socialdemokraterne også forslaget.

»Vi er nødt til at få dæmmet op for tilstrømningen med alle de midler, som vi kan tage i brug. Der er store udfordringer forbundet med at håndtere det nuværende flygtningepres, hvilket aftalen skal bidrage til at løse. Samtidig sender vi det klare signal, at vi i Danmark stiller krav og kun tilbyder basale fornødenheder til asylansøgere i de indledende faser,« lød det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i forbindelse med forhandlingerne om de 13 punkter fra asylpakken.

Aftalen giver myndighederne mulighed for at få hjælp af private aktører til at løse opgaver på udlændingeområdet samt mulighed for at omgå reglerne om domstolsprøvelse af frihedsberøvede asylansøgere, medmindre der anmodes om det. Desuden indføres der en øget mulighed for at frihedsberøve afviste asylansøgere, og der gives med lovforslaget også mulighed for at kunne standse bus-, tog- og færgedrift.

Det er især forslaget om at give politiet mulighed for at suspendere de gængse krav om domstolsprøvelse for frihedsberøvede udlændinge, der har vakt bekymring blandt kritikere.

Det er »et brud med retsstatsprincippet«, lød det fra den liberale tænketank Cepos. Og hos Dansk Flygtningehjælp anklagede generalsekretær Andreas Kamm regeringen for at pille ved »grundsøjlen i retssamfundet«.

Lørdag forhandles der i Finansministeriet om de øvrige asyl- og udlændingepolitiske initiativer.