Folketinget fordømmer antisemitisme

I dag vil et fælles Folketing sende et politisk budskab om, at antisemitiske overgreb i Danmark bør stoppes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske jøder skal kunne leve i fred uden frygt for hverken verbale eller korporlige overfald. Derfor vil Folketinget i dag offentligt tage afstand fra og fordømme antisemitiske overgreb i visse muslimske miljøer.

»Det er rigtig dejligt, og det sender et kraftigt signal om, at det vil vi ikke finde os i i Danmark. Så kan vi gå i gang med at lave en handlingsplan med regeringen og finde ud af, hvordan vi håndterer problemet bedst muligt,« siger uddannelsesordfører Martin Henriksen (DF), der er initiativtageren.

Overgreb og chikane mod danske jøder eskalerer hver gang, der er konflikter i Mellemøsten. Så sent som i januar i år, da Israel invaderede Gaza, kunne Dokumentations-og Rådgivningscentret om Racediskrimination notere 20 indrapporteringer om »antisemitiske hændelser,« og det er flere end i hele år 2008.

Derfor foreslog Dansk Folkeparti en fordømmelse fra Folketinget og en handlingsplan fra regeringen inden udgangen af 2009.

Bredere fordømmelse
Selv om alle partierne regner med at sige ja til en fælles fordømmelse, ærgrer oppositionen sig over, at fordømmelsen ikke er bredere.

»Jeg synes, det havde været en god ide, hvis man havde fordømt antisemitisme, uanset hvor den kom fra. Men det er ikke et argument for ikke at fordømme antisemitisme i visse muslimske miljøer på det skarpeste,« siger socialdemokraten Ole Hækkerup, der bakkes op af SF:

»Hvis vi kun kan blive enige med Dansk Folkeparti om den ordlyd, så må vi tage, hvad vi kan få,« siger ligestillingsordfører Kamal Qureshi.

Hos det jødiske fællesskab, Det Mosaiske Troessamfund vækker beslutningen glæde.

»Det er rigtig positivt med et politisk manifest, der tilkendegiver, at man ikke vil acceptere antisemitisme. At man vil lave en handlingsplan, tror jeg også, er rigtig vigtigt, for vi oplever en enorm interesse for at se, hvad der foregår »inden for murene.« Problemet er meget enkelt, at for en relativ lille forening er det en ressourcemæssigt stor opgave, derfor sætter jeg min lid til, at der bliver kanaliseret nogle penge til oplysningsprojekter,« siger Finn Schwarz, der er formand for trossamfundet.