Folketinget fejrer Finland med at rejse mindesten for frivillige

Folketingets Præsidium vil i Finland afsløre mindesten over danskere, som faldt i vinterkrigen mod Sovjet.

De finske skisoldater rykker i 1940 frem i Vinterkrigen imellem Finland og Rusland. 7. december i år afslører Folketingets Præsidium ved deres besøg i Finland en mindesten over de danske Finlands-frivillige. Scanpix/Ukendt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

7. december afslører Folketingets politiske ledelse, præsidiet, ved deres besøg i Finland en mindesten for de danske frivillige, som faldt i Vinterkrigen 1939-40 mod Sovjetunionen.

Det oplyser Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, mandag, hvor hun afrunder konferencen »Finland i profil«.

Her markerer Folketinget Finlands 100 år som selvstændigt land efter godt 100 år under russisk herredømme.

Ved konferencen talte Maria Lohela, som er formand for den finske rigsdag, nordisk minister Karen Ellemann (V), ambassadør René Nyberg, den finske uddannelsesambassadør Marianne Huusko samt flere forskere.

Præsidiet afslører mindestenen af bornholmsk granit ved en højtidelighed i Finland sammen med finske politikere, Finlands regering samt finsk forsvar.

Mindestenen placeres på heltekirkegården nær monumenter, der hædrer de andre frivillige fra nordiske lande som Sverige og Norge, oplyser Pia Kjærsgaard.

»Stenen tjener et dobbelt formål. Den skal både hædre de danskere, der døde i finnernes ulige kamp mod Sovjetunionen og bekræfte de nære relationer mellem vores lande,« siger Folketingets formand.

Ved konferencen fortalte historikeren Claus Bundgaard Christensen om de godt 1000 danske Finlandsfrivillige.

De omfattede både senere medlemmer af modstandsgruppen Holger Danske og officeren Christian Frederik von Schalburg, som anførte Frikorps Danmark i kamp på østfronten. Han faldt 2. juni 1942 i kamp under tysk ledelse.

Finland har haft en omtumlet historie. Landet blev kastet ud i borgerkrig, så snart det blev uafhængigt af Rusland. I 1939-40 angreb Sovjetunionen og under Anden Verdenskrig gik Finland i krig mod Sovjetunionen på tysk side.

»På trods af vanskelighederne er Finland i dag et af verdens mest velstående lande. Velstanden er brugt til at bygge en moderne velfærdsstat, som hævder sig internationalt inden for blandt andet uddannelse og sundhed,« siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/