Folketinget behandler ikke-eksisterende finanslov

Selv om der endnu ikke er indgået en aftale, er finansloven torsdag til behandling i folketingssalen.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, bruger sammen med den øvrige opposition finanslovdebatten i folketingssalen torsdag til at stikke til regeringen og det faktum, at der endnu ikke er en finanslovsaftale. Arkivfoto. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

København. Folketinget har torsdag formiddag taget hul på det, finansordfører Pelle Dragsted (EL) kalder "en pudsig debat" om finansloven for næste år.

- Normalt ville vi jo have haft en finanslovsaftale at debattere, men regeringen er jo ikke kommet i mål endnu - hverken med finansloven eller den såkaldte helhedsplan, siger Enhedslistens ordfører fra talerstolen.

- Det har været et langt og lidt uskønt forløb, kan man vist roligt sige.

Regeringen plejer at have en finanslovsaftale i hus i midten af november, så Folketinget kan nå at behandle lovforslaget og vedtage det før jul.

Men i år er processen blevet forsinket, fordi regeringen først sigtede efter at få en finanslovsaftale og en 2025-aftale på plads samtidig.

Forhandlingerne blev siden splittet op, og nu sidder kun regeringen og dens tre støttepartier om forhandlingsbordet for finansloven.

- Mon ikke der indgås en finanslovsaftale i aften eller i morgen? Det ville være en behændig måde at slippe for at diskutere den her i salen og besvare spørgsmål fra oppositionen, spekulerer Pelle Dragsted højt fra talerstolen.

Mens alle de fire borgerlige partier undlader at bruge deres taletid under debatten, bruger Socialdemokratiets finansordfører også lejligheden til at stikke til regeringen.

- 2025-planen er udsat på ubestemt tid. Er det godt håndværk? Tja. Der er godt nok blevet klattet lidt med tingene, men der er ikke rigtig blevet gjort noget færdigt, siger Benny Engelbrecht.

- Det minder lidt mere om den håndværker, man har rykket fem-syv gange, som så endelig kommer forbi i 11. time for at sætte en trøstestige i indkørslen, så man trods alt føler, at der sker noget.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der er til stede under debatten i salen, har ikke ønsket at tage ordet. Og det møder kras kritik fra Benny Engelbrecht:

- Det er meget uhensigtsmæssigt, at man som ansvarlig minister ikke besvarer principielle spørgsmål.

Efter debatten i salen ventes regeringen at genoptage forhandlinger om både finanslov og PSO-afgiften.

/ritzau/