Folkemødet giver grønt lys til græske nationalister

Folkemødet har truffet den rigtige beslutning ved at godkende, at det græske parti Gyldent Daggry gæster Bornholm, lyder det fra Danskernes Parti, der står bag arrangementet.

Det græske parti Gyldent Daggry får lov til at deltage i årets folkemøde på Bornholm til juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver med det kontroversielle græske parti Gyldent Daggry på gæstelisten, når årets folkemøde løber af stablen på Bornholm om få uger.

Det står fast, efter at arrangørerne bag Folkemødet mandag formelt har godkendt det arrangement, som Danskernes Parti står bag, og som Gyldent Daggry skal deltage i.

Danskernes Parti bekendtgjorde i sidste uge, at man har inviteret den græske politiker Georgios Epitideios, der sidder i Europa-Parlamentet for Gyldent Daggry, til at deltage i en paneldiskussion under Folkemødet på Bornholm, og det skabte en del røre.

Daniel Carlsen, der er partileder hos Danskernes Parti, er ikke overraskende tilfreds med, at arrangementet har fået grønt lys.

»Det er vi selvfølgelig meget tilfredse med, men man burde også kunne forvente, at vi kan få lov til at stille op til et demokratisk forum ligesom alle andre,« siger partilederen til Berlingske Nyhedsbureau.

Gyldent Daggry er et stærkt højreorienteret parti, der er store modstandere af indvandring. Partiet bliver kædet sammen med voldelige overfald på migranter i Grækenland og har aktuelt 69 medlemmer siddende på anklagebænken i hjemlandet. De er blandt andet anklaget for mord, vold og pengeafpresning.

Af samme grund har en lang række politikere og debattører kritiseret beslutningen om at invitere Georgios Epitideios i skarpe vendinger.

Sekretariatet bag Folkemødet oplyser i en pressemeddelelse, at man har godkendt arrangementet, men oplyser videre, at invitationen er givet »med visse forbehold«.

»Vi indskærper således over for Danskernes Parti, at de som arrangører er ansvarlige for, at indholdet i den enkelte event lever op til Folkemødets retningslinjer. Det betyder blandt andet, at man skal overholde de demokratiske principper, som de er beskrevet i grundloven og anden dansk lovgivning,« siger festivalarrangør Jette Lykke.

Hos Danskernes Parti roser Daniel Carlsen arrangørerne for »en god dialog« og beskylder samtidig medierne for at have at have »overreageret«.

»Pressen har gjort et meget stort nummer ud af det, og det har nok været forklaringen på, at der var tvivl om vores intentioner med arrangementet. Men det har vi fået afklaret, og nu glæder vi os til mødet,« siger Daniel Carlsen.

Georgios Epitideios selv har i et interview med TV 2 fortalt, at han ser frem til at Folkemødet og til at vise de danske politikere, hvad hans parti står for.

»Det bliver en god lejlighed for de danske folketingsmedlemmer til at møde os og lære os at kende. Vi vil have diskussioner med hinanden, så de forstår, hvad vi er, og hvad vi ikke er. De ved ikke, hvem vi er,« sagde den græske politiker fredag til TV 2.

De to andre politikere, som Danskernes Parti har inviteret, er Roberto Fiore fra Forza Nuova i Italien og Yvan Benedetti fra det franske parti L’uvre française.