Folkebevægelsen mod EU vil give mere magt til Europa-Parlamentet

Det glødende EU-modstanderparti Folkebevægelsen mod EU ønsker, at Europa-Parlamentet får mere magt. Det er partiets spidskandidat, Rina Ronja Kari, der torsdag kom med den opsigtsvækkende udtalelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa-Parlamentet skal have mere magt. Sådan lyder den noget overraskende melding fra det EU-skeptiske parti Folkebevægelsen mod EU.

Partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget, Rina Ronja Kari (N), kom med den - for partiet - kontroversielle udtalelse i »Debatten« på DR2 torsdag aften. Hun efterspørger en bedre mulighed for, at de folkevalgte parlamentarikere kan kigge EU-Kommissionen mere efter i sømmene.

»Jeg synes faktisk, Parlamentet skal have mere magt til at kigge Kommissionen efter i kortene, for et af de store problemer i EU-systemet er, at Kommissionen er ekstremt lukket,« sagde Folkebevægelsens Rina Ronja Kari.

Det blev straks genstand for en sjov bemærkning fra det EU-venlige parti Det Radikale Venstre.

»Så hedder I Folkebevægelsen mod EU og for Europa-Parlamentet,« grinede partiets spidskandidat, Morten Helveg Petersen (R).

Europa-Parlamentet er en slags underhus, hvor de folkevalgte repræsentanter sidder. Sammen med Ministerrådet, som er en slags overhus, der består af fagministre fra medlemslandene, er det de to institutioner, der vedtager EU-lovgivningen.

Det er EU-Kommissionen med den nuværende formand José Manuel Barroso i spidsen, der stiller lovforslagene. Siden Lissabontraktaten i 2008 har Europa-Parlamentet dog fået mere magt, og det skal blandt andet for første gang i år være med til at vælge Barrosos afløser som kommissionsformand, der er én af de tre store poster. De to andre store EU-poster er posten som præsident, som Herman van Rompuy i øjeblikket bestrider, og posten som udenrigsminister, som Catherine Ashton er udpeget som.