Folkeafstemning om tronfølgerloven

Statsministeren bekræfter Berlingskes oplysning om, at der skal holdes folkeafstemning om ændring af tronfølgerloven sammen med valget til Europaparlamentet 7. juni næste år.

Vi skal stemme om, hvorvidt prins Christians førstefødte er sikret kronen uanset køn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal holdes folkeafstemning om ændring af tronfølgerloven samtidig med valget til Europaparlamentet den 7. juni næste år, oplyser statsministeren.

Dermed skal danskerne, om det står i Grundloven, godkende Folketingets beslutning om, at det skal være slut med den kønsdiskrimination i tronfølgeloven, som ellers tilsiger, at hvis regentens førstefødte er en pige, så er det hendes eventuelle lillebror, der arver tronen.

- Vi vil have ligestilling i det danske samfund, også når det gælder adgang til den danske trone. Det er jo i dag sådan, at drenge går forud for piger. Og der synes vi, at piger skal have ligeret, siger Anders Fogh Rasmussen.

Han peger på, at loven bliver ændret af princip, selvom det ikke er aktuelt i første omgang, da det er kronprinsparrets søn, prins Christian, der står næst i rækken efter sin far, kronprins Frederik.

- Vi synes, det er rigtigt at ændre loven, når det ikke handler om en bestemt person, men når det handler om princippet. Nemlig ligestilling mellem kønnene. Derfor kommer vi med forslaget, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Papirarbejdet gemt i notat
Ændringen af tronfølgeloven skal sikre, at tronen overgår til den afdøde regents førstefødte uanset køn.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har velfærdsminister Karen Jespersen (V) allerede udsendt en ny bekendtgørelse om stemmesedler til brug for folkeafstemninger, som tillader, at der kan stemmes om flere ting på samme dag

- Dette kan f.eks. blive aktuelt, hvis der på samme dag skal stemmes om flere EU-forbehold. Velfærdsministeriet har derfor fundet det belejligt at ændre bekendtgørelsen, så den også tager højde for en situation som ovenfor beskrevet, hvis den på et tidspunkt måtte blive aktuel," skrev Karen Jespersen ifølge Berlingske i et notat til Folketingets Udvalg til Valgs Prøvelse.

Men det er altså tronfølgeloven og ikke - i første omgang i hvert fald - EU-forbeholdene, der skal på stemmeseddelen.