Foghs euro-melding vækker opsigt

Statsministeren præciserer nu, at regeringen agter at sætte alle danske EU-forbehold til afstemming i denne valg-periode. Socialdemokraterne opfordrer Fogh til at melde klart ud, om han går efter et topjob i EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Usikkerheden om, hvorvidt regeringen ønsker alle EU-forbehold til afstemning i denne valgperiode, blev i går ryddet af vejen af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

»I regeringsprogrammet har vi sagt, at vi agter at sætte de danske forbehold til folkeafsteming i denne valgperiode, og der har vi ikke skelnet mellem de forskellige forbehold, der har vi udtalt os om alle forbeholdene,« fastslog han på sit ugentlige pressemøde.

Anders Fogh Rasmussens udtalelse faldt i kølvandet på et interview i det tyske dagblad Die Welt fra 8. februar, der i går nåede de danske medier. Her siger statsministeren, at »der vil komme en folkeafstemning om euroen.«

Ifølge leder af center for europæisk politik ved statskundskab på Københavns Universitet Marlene Wind er det første gang, Fogh udtaler sig så utvetydigt om afskaffelsen af forbeholdene.

Også Ny Alliances europaordfører, Anders Samuelsen, hæfter sig ved Foghs melding.

»Det er udtryk for en bevægelse. Jeg håber, det er tegn på, at man i regeringen for alvor er begyndt at diskutere, at man skal have en afstemning om euroen. Tidligere var der nok en forventning om, at man ville tage rets- og forsvarsforbeholdene,« siger han.

Afklaring om toppost
Dansk Folkepartis europaordfører, Morten Messerschmidt, betegner det nu som »sandsynligt«, at danskerne skal stemme om euroen til efteråret. Han undrer sig dog over, at Fogh udtaler sig om en kommende dansk folkeafstemning til et udenlandsk medie.

»Men jeg ser det som et signal fra Fogh til tyskerne om, at »den skal jeg nok få klaret« – hvis han eventuelt går efter at blive EU-præsident,« siger Morten Messerschmidt.

Samme tanker gør man sig hos Socialdemokraterne. Her opfordrer europaordfører Kim Mortensen direkte Fogh til at melde klart ud, om han går efter en toppost i EU.

»Indtil statsministerens egne jobplaner er afklaret, er det svært at forestille sig, at vi kan få en saglig diskussion,« siger Kim Mortensen, der ellers frygter, at EU-debatten vil komme til at handle om Foghs personlige motiver bag en afskaffelse af alle forbeholdene.

Hos SF, der betragtes som nøglen til et ja til euroen, er gruppeformand Ole Sohn overrasket over Anders Fogh Rasmussens udtalelse.

»Der er rimelig bred forståelse for, at der skal ske noget med rets- og forsvarsforbeholdene, og der blokerer man fuldstændig, hvis man blander det hele sammen,« siger Ole Sohn, der ikke kan se gode argumenter for at indføre euroen.

Det kan til gengæld EU-ekspert Marlene Wind. Hun mener, at netop euroen er det helt centrale element i EU-samarbejdet.

»Euroen er juvelen i kronen på det indre marked, og man kan argumentere for, at der i stigende grad sættes lighedstegn mellem eurozonen og EU. Vi ser mere og mere konturerne af et EU i flere hastigheder, og når Danmark på mange måder er en rollemodel på det økonomiske område, undrer mange sig over, at vi ikke er med i front, så vi bl.a. kan være med til at præge den økonomiske politik i lande, som har svært ved at få reformer igennem,« siger Marlene Wind.