Fogh vil tage kampen op mod EU

Opdateret 16.28: Regeringen vil nu kontakte EU-kommissionen og en række andre EU-lande for at drøfte den seneste dom fra EF-domstolen, lyder det fra statsministeren i den første udtalelse om sommerens store udlændingedebat.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udtaler sig nu for første gang om sommerens varmeste politiske debatemne: EUs indflydelse på dansk udlændingepolitik. Det sker med en forsikring om, at regeringen vil gøre sit for at stå vagt om udlændingepolitikken. Konkret vil regeringen kontakte EU-Kommissionen og en række EU-lande om den seneste dom fra EF-Domstolen.

”Dommen anfægter ikke, at den danske udlændingepolitik ligger fast, men den påvirker et hjørne af politikken”, siger statsministeren i en udtalelse ved en pressebriefing på statsministerboligen Marienborg.

Han siger, at det som dommen ændrer er, at hvor en ægtefælle - for at kunne blive familiesammenført - før dommen skulle have lovligt ophold i EU, så er det efter dommen ikke længere nødvendigt.

”Regeringen er meget uenig i dommen,” siger Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren føler sig overbevist om, at det vil lykkedes at få de andre EU-lande med på at forhindre, at man kan bruge EU-retten til at medbringe en ægtefælle på tværs af landegrænser selv om ægtefællen ikke har haft lovligt ophold i noget EU-land.

”Jeg føler mig overbevist om, at vi har bred opbakning på det her område” siger Anders Fogh Rasmussen.

Fogh tilføjer, at man skal nærstudere den seneste EU-dom, hvor der står, at landene har ret til at forhindre misbrug.

I en tidligere dom fra EF-domstolen er det dog allerede slået fast, at det ikke kan betragtes som misbrug at bruge EU-reglerne til at få familiesammenføring.

Til gengæld kan det ikke komme på tale at ignorere domme, sådan som Dansk Folkeparti har krævet.

”I mange tilfælde har vi været glade for de domme, der er kommet fra EF-domstolen. Vi vil selvfølgelig rette ind efter de beslutninger, der bliver taget,” siger Fogh.

Dansk Folkeparti har sommeren igennem kritiseret regeringen for ikke helhjertet at forsvare udlændingepolitikken mod EU-regler, som Pia Kjærsgaard undergraver de stramme familiesammenføringsregler.

Sagen begyndte, da Berlingske Tidende 10. juli bl.a. kunne afsløre, at få ugers arbejde i et andet EU-land er nok til at omgå de danske familiesammenføringsregler. Samtidig afslørede Berlingske, at Udlændingeservice i årevis har vildledt danskere om deres EU-rettigheder på området.

Vildlednings-sagen ønsker statsministeren ikke at forholde sig til. Han begrunder sin tavshed med, at Folketingets Ombudsmand nu er gået i gang med at undersøge Udlændingeservice.

”Jeg har ingen baggrund for at tro, at der skulle være sket vildledning fra Udlændingeservices side. Men jeg har forstået, at ombudsmanden er gået ind i sagen og har bedt om en redegørelse. Derfor synes jeg ikke det vil være rigtigt, hvis jeg kommentere det på nuværende tidspunkt,” siger statsministeren.