Fogh vidste, Irak-krig kunne give kaos og terror – men skjulte det for Folketinget

Den danske militære efterretningstjeneste forudså tidligt, at Irak-krigen ville udløse kaos, men den viden blev fortiet.

Udredningen om Danmarks krigsdeltagelse offentliggøres på Københavns Universitet tirsdag den 5. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blev forud for regeringens beslutning i 2003 om at gå i krig i Irak orienteret om, at krigen kunne få katastrofale konsekvenser, men de oplysninger blev ikke videregivet til Folketinget.

Det fremgår af den netop offentliggjorte krigsudredning fra Københavns Universitet.

Af udredningen fremgår det, at regeringen »tidligt i forløbet« modtog vurderinger fra blandt andet Forsvarets Efterretningstjeneste, »der forudså, at en krig kunne destabilisere regionen, opløse den irakiske stat, udløse terror og kræve en langvarig involvering. Dette scenarie går igen i de tidlige interne overvejelser.«

Regeringen undlod at orientere Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om disse oplysninger, i stedet var »regeringens interne overvejelser domineret af operationelle spørgsmål« om hvilket militært bidrag, Danmark kunne stille med.