Fogh vejrer morgenluft: Det har været meget deprimerende

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kalder det »opløftende«, at Løkke-regeringen tegner til at blive udvidet med LA og de Konservative. Efteråret har været en deprimerende oplevelse, mener Fogh.

»Det er bestemt meget opløftende. Jeg håber, det kan lade sig gøre,« siger tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen om udsigten til en Løkke-regering med LA og de Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT DUBRULE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En udvidelse af Løkke-regeringen med Liberal Alliance og de Konservative er formentlig den eneste farbare udvej på den fastlåste situation i blå.

Det mener Venstres tidligere mangeårige statsminister og formand, Anders Fogh Rasmussen, der finder elementer af genkendelse fra sin egen statsministertid.

»Det er bestemt meget opløftende. Jeg håber, det kan lade sig gøre, for det vil skabe en situation, hvor Lars Løkke kun skal finde ét andet parti for at finde flertal, enten Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet formodentligt,« siger han:

»På den måde ligner det den situation, vi havde, da jeg selv var statsminister, og det fungerede rigtigt godt. Dengang havde vi selvfølgelig kun V og K, så her bliver det en smule mere kompliceret. Men vi ved også, at når folk kommer i regering, så kommer der en realisme og en ansvarlighed ind, som gør, at det nok skal gå.«

Anders Fogh Rasmussen henviser dermed til den seneste periode med interne slagsmål og ultimative krav fra støttepartier, der har skabt en fastlåst og anspændt postition for den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, der på Venstres landsmøde i Herning har inviteret LA og de Konservative til drøftelser om at indgå i en trekløverregering.

Meldingen fra Løkke Rasmussen  kommer, efter at regeringen i denne uge har fået finansloven og vigtige aftaler om PSO-afgiften og ejendomsvurderinger på plads. Men LA-leder Anders Samuelsen har indtil videre fastholdt, at han vil vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver lettet med fem procentpoint inden nytår. Så det afgørende opgør i blå blok venter i de kommende uger.

Fogh: Vidste det ville blive svært

Anders Fogh Ramsussen lægger da heller ikke skjul på, at han har fulgt situtionen i dansk politik med bekymring gennem et efterår, han betegner som noget nær en politisk nedsmeltning.

»Jeg synes, det har været deprimerende at opleve. Derfor tror jeg, at Lars Løkke har ret i, at vi ligesom må prøve at starte på en frisk,« siger Anders Fogh Rasmussen:

»Jeg tænker, at også DF kan indse, at de er bedre tjent med en mere stabil regering i stedet for nu, hvor alle sidder med egne krav og ønsker. Jeg synes det forløb, vi har haft i efteråret, er en tydelig illustration på det.«

Selv om Lars Løkke Rasmussen ved sin tiltrædelse glædede over en smal V-regering, der var manøvredygtig og agil, så havde Fogh Rasmussen forudset besværligheder.

»Vi vidste fra start, at det ville blive meget svært,« siger han.

Forventning er, at LA og de Konservative kan se frem til to-tre ministerposter hver. Selve antallet tør Anders Fogh Rasmussen ikke spå om. Men hans egen erfaring som regeringsleder tilsiger ham én ting:

»Min erfaring siger mig, at de nok skal have mere end deres mandater tilsiger. Men det kommer også an på, hvilke ministerposter det ender med.«

Det medfører også Anders Fogh Rasmussens eneste bekymring ved udisgten til en regeringsudvidelse: At Venstre formentlig må slippe nogle ministerposter.

»Det er min eneste bekymring. De har alle gjort det så godt, og der vil nok uværgerligt være nogle, der må gå. Det vil jeg være ked af. Jeg synes, vi har et ministerhold, hvor alle uden undtagelse gør det rigtig godt,« siger han.