Fogh undrer sig over sag om statsløse

Birthe Rønn Hornbech gik højt op i retssikkerhed, og derfor er det »mærkeligt«, at hun netop måtte gå af på grund af fejlbehandling af statsløses sager, mener tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en gåde for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at der i hans tid som regeringschef blev begået brud på internationale konventioner ved at flere statsløse unge i en årrække fik afslag på dansk statsborgerskab.

Det sagde den nuværende generalsekretær for NATO, efter at han var blevet afhørt af Statsløsekommissionen, der har til opgave at undersøge, hvorfor de ulovlige afslag først blev indstillet i 2010, selvom daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) blev bekendt med den konventionsstridige praksis allerede i august 2008.

»Det er kommissionen, der skal finde op og ned i det her, men som jeg ser det, kan jeg ikke tro, at der er nogen, der overhovedet har haft en ond hensigt med det her. Jeg tror simpelthen bare, der er sket en fejl et eller andet sted på et eller andet tidspunkt, men jeg kan ikke forklare hvordan,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han gjorde Birthe Rønn Hornbech til integrationsminister i 2007, og at det netop er hende, der er hovedpersonen i sagen om de ulovlige afslag på statsborgerskab, er mærkeligt, mener Fogh Rasmussen.

»Da jeg hørte nyheden i medierne, at nu gik hun som integrationsminister, tænkte jeg ved mig selv, at det er en mærkelig skæbnens ironi, at det netop er Birthe, der går på baggrund af fejlbehandling af nogle sager,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

»For er der nogen, der går op i retssikkerhed og korrekt behandling af sager - retsstatsprincipper - så er det Birthe,« sagde han.

Han forklarede under sin afhøring, at han først blev bekendt med sagen, da den blev beskrevet i medierne i starten af 2011. Fogh var på det tidspunkt for længst blevet generalsekretær i NATO, men han mener ikke, at han nødvendigvis burde være orienteret i sin tid som statsminister.

»Nej, det synes jeg ikke, man kan bebrejde nogen, at man først og fremmest prøver at håndtere sagen i det pågældende ministerium,« sagde Fogh.

Hans efterfølger på posten, Lars Løkke Rasmussen (V), fyrede i marts 2011 Birthe Rønn Hornbech som minister på baggrund af sagen om de statsløse.

Løkkes rolle blev også vendt under tirsdagens afhøringen i Statsløsekommissionen, da tidligere departementschef Karsten Dybvad fortalte, at han allerede i efteråret 2009 orienterede Løkke om, at der var problemer i Integrationsministeriet med de statsløses rettigheder.

Lars Løkke sagde imidlertid på et pressemøde 1. marts 2011, at han først blev bekendt med sagen, da den begyndt at rulle i medierne.

Lars Løkke Rasmussen skal afhøres i Statsløsekommissionen 29. maj.