Fogh skal i vidneskranken i Søborg

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens skal tirsdag vidne for Statsløsekommissionen.

ARKIVFOTO 2013 af Anders Fogh Rasmussen. Tirsdag er det tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens tur til at vidne for statsløsekommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skal tirsdag forklare Statsløsekommissionen, om han var bekendt med Integrationsministeriets misforvaltning af statsløse unge, der i kraft af FN-konventioner har ret til dansk statsborgerskab på særligt lempelige vilkår.

Fogh bestred statsministerposten frem til april 2009, og på det tidspunkt havde Integrationsministeriet under den daværende minister Birthe Rønn Hornbech (V) i over et år været klar over, at konventionerne ikke blev overholdt.

I august 2008 blev Rønn Hornbech advaret af sine embedsmænd om, at Integrationsministeriet ikke rettede sig efter de internationale spilleregler, og spørgsmålet er, om Statsministeriet og Fogh selv også fik kendskab til problematikken.

Ifølge Foghs afløser på posten, Lars Løkke Rasmussen (V), kendte Statsministeriet først til sagen, da den blev genstand for mediedækning i foråret 2011. Udviklingen førte senere til, at Rønn Hornbech blev fyret fra sit embede.

Tidligere på måneden forklarede Rønn Hornbechs tidligere departementschef, Claes Nilas, at hun på egen hånd besluttede at fastholde praksissen med at give afslag på statsborgerskab til statsløse unge trods FN-konventionerne.

Siden sagde Rønn Hornbech til Statsløsekommissionen, at hun var chokeret, da hun i august 2008 blev bekendt med den konventionsstridige praksis, som ministeriets embedsmænd havde kendt til i et halvt år forinden. Hun slog samtidig fast, at hun straks tog initiativ til at orientere Folketinget.

Folketinget hørte imidlertid først om konventionsbruddene i 2010, og i mellemtiden havde en række statsløse unge, herunder flere palæstinensere, fået afslag på statsborgerskab.

Foruden Fogh skal den forhenværende departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvad vidne for Statsløsekommissionen. Han er i dag administrerende direktør i Dansk Industri.

Planen var også, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen skulle have vidnet, men afhøringen er blevet udsat til 29. maj.