Fogh skal forklare Bendtsens jagtgaver

Statsministeren skal nu forklare, om det er i orden at Bendt Bendtsen som minister modtog dyre jagt- og golfture fra landets største virksomheder.

Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

Anders Fogh Rasmussen bliver nu trukket ind i Bendt Bendtsens bestikkelsessag.

B.T. afslører i dag, at den tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen fredag blev politianmeldt for bestikkelse efter at have modtaget dyre jagter og golfture af landets største virksomheder for mindst en kvart million kroner.

Politianmeldelsen bliver bekræftet af vicepolitiinspektør Arthur Rasmussen fra Fyns Politi, hvor den konservative spidskandidat til EU-parlamentet, har arbejdet i over 20 år.

B.T. har gennemgået Bendt Bendtsens kalender, der viser, at han som erhvervs- og økonomiminister 33 gange i perioden 2003-2008 har ladet store danske virksomheder og direktører betale for jagt- og golfture. 12 af turene har varet flere dage og har inkluderet betalte ophold på en række danske godser.

Forklaring kræves
Ifølge forvaltningseksperter er det klart ulovligt for både ministre og embedsmænd, at modtage gaver og ture af virksomheder i et sådant omfang.

Derfor beder Enhedslisten nu statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) komme med en særdeles god forklaring.

- Det her lugter langt væk. Når man tænker på, hvor meget Anders Fogh Rasmussen har talt om, at han ville stoppe pamperiet, da han begyndte som statsminister, så virker det som om det overhovedet ikke er trængt igennem hos hans vicestatsminister. Bendt Bendtsen har jo taget mod dyre jagtture fra præcis de virksomheder, som han skal lovgive om. Det er ifølge min vurdering en klar overtrædelse af den forvaltningslov, der gælder for alle ministre, siger Per Clausen, næstformand i Enhedslistens folketingsgruppe.

Ind til videre vil han stille en række spørgsmål til Anders Fogh Rasmussen i folketingssalen.

- Og når politiet har afsluttet deres efterforskning, så vil jeg måske også trække ham i samråd. Den her sag vil forfølge til dørs, siger han.

Det er ikke kun Enhedslisten, der vil til bunds i Bendt Bendtsens jagt- og golfture.

Ifølge TV2 er Ombudsmand Hans Gammeltoft Hansen også meget interesseret. Ombudsmanden siger, at selv om Bendt Bendtsen er fratrådt som minister, kan der være grundlag for ham til at undersøge sagen og komme med nogle principielle betragtninger om de gaver, ministre må modtage.

Ombudsmanden kan efter loven tage sager inden for forvaltningen, herunder sager om ministres embedsførelse, op af egen drift.