Fogh: Kosovo bliver hovedemne på EU-topmøde

Måske en dansk kandidat til den reflektionsgruppe om EU's fremtid, som nedsættes på topmøde fredag. Kosovo bliver mødets hovedemne. Intet nyt om EU-forbehold.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) betegnede Kosovo som en af de centrale problemer, som EU's stats- og regeringschefer skal tackle på et topmøde fredag.

- Nu må vi sige, at nu har alt være forsøgt for at finde en løsning på Kosovos status. Nu er vi kommet til, at nu må der skæres igennem. Det mest sandsynlige er, at Kosovo inden for en tid, her kan det være to måneder, men det er der ingen, der ved, vil erklære en selvstændighed, sagde han torsdag aften i Bruxelles.

EU vil signalere vilje til at sikre stabilitet i Kosovo i årene fremover, sagde Fogh. Omvendt skal Serbien have "et europæisk perspektiv".

Fogh ønskede ikke at sige, hvornår Danmark i givet fald holder folkeafstemning om de fire EU-forbehold, men der stilles forslag i Folketinget om dansk ratifikation af Lissabon-traktaten 8. januar, oplyste han.

Med hensyn til forbeholdene betonede han, at en valgperiode på fire år er "en ret fleksibel tidsangivelse".

På fredagens topmøde skal de 27 lande nedsætte en såkaldt reflektionsgruppe, der uden at finde på nye traktater eller nye institutionelle ændringer skal give ideer til EU's fremtidige udvikling.

Fogh var tvetydig på spørgsmålet om, hvorvidt der er danske kandidater til reflektionsgruppen.

Statsministeren kom til Bruxelles efter underskrivelsesceremonien i Portugal af Lissabon-traktaten.

- Jeg synes, det var en flot ceremoni. Det er en rigtig god traktat. Det er den for Danmark, og det er den for Europa, siger han.

/ritzau/