Fogh i intense euro-forhandlinger

Statsministeren har kaldt SFs Villy Søvndal til nye forhandlinger om en euroafstemning, men stemningen i SFs gruppe er imod. Ny Alliance og S har forhandlet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har indledt sin møderække med Folketingets partier for at undersøge mulighederne for at få euroen sendt til folkeafstemning. SFs Villy Søvndal er kaldt til møde om 14 dage, mens Liberal Alliance allerede har været forbi - ligesom Socialdemokraterne løbende har talt med Fogh.

Dermed har statsministeren langt fra opgivet en afstemning, selvom nøglen til et dansk ja – SF – efterhånden er blevet længere og længere i spyttet. Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har Fogh luftet muligheden for en hurtig afstemning, og samtidig fortsætter de politiske angreb på de tøvende SFere.

I går gik Venstre ud med beregninger fra Nordea, der viser, at en familie med et flex-lån på to millioner kroner i øjeblikket betaler en ekstra regning på 16.000 kroner om året.

»Jeg tror, at der er en hel del parcelhusejere, der har en gæld på to millioner kroner, og der kan man godt få øje på de her 16.000 på årsbasis. Det er jo direkte at trække fra i familiers disponible indkomst,« siger Venstres næstformand i Europaudvalget, Henrik Høegh.

Ganske vist bevæger flere SFere sig. Således er partiets to stærkeste kort til det kommende EU-parlamentsvalg Margrete Auken og Fathi El-Abad begge positive over for euroen.

Fathi El-Abad blev landskendt, da han stiftede Demokratiske Muslimer sammen med Naser Khader.

»Jeg er i udgangspunktet positiv for euroen, men jeg mener ikke, at finanskrisen skal tages som gidsel for at lave en hurtig afstemning,« siger han.

Samme holdning kommer fra Margrete Auken:

»Hvis der kom en afstemning, så ville jeg stemme ja. Men jeg synes, at det er dumt at tage en afstemning, uden at vi først har haft en ordentlig debat. Vi har ikke haft en debat i otte år, og alle argumenter trænger til at blive prøvet af,« siger hun.

I SFs folketingsgruppe er der derimod ikke det store pres for et kursskifte. EU-ordfører Anne Grethe Holmsgaard har sågar på et gruppemøde fået ballade af Søvndal for overhovedet at have rejst diskussionen om SFs forhold til euroen, fordi det efter hans opfattelse trak opmærksomheden væk fra alle Foghs dårlige sager.

Der findes i SF en beskeden gruppe på cirka seks mand – ud af en gruppe på i alt 23 – som er varme på en afstemning – og dermed er presset internt til at overse.

Blandt de positive er Flemming Bonne. Dog har han også sine forbehold:

»Hvis man skal til tage stilling til euroen, som den er skruet sammen nu, så vil jeg anbefale et nej. men hvis vi får ændret de styringsmidler, der nu en gang skal til for at styre økonomien i Europa, så siger jeg ja.«

Men flertallet i gruppen er enige med skatteordfører Jesper Petersen, der siger okay til en diskussion, men det vil formentlig ikke ændre ikke stort.

»Jeg synes, at det er rigtigt, at SF tager en diskussion omkring vores holdning, men mit udgangspunkt er, at vi fortsat skal stå uden for Ømuen,« siger Jesper Petersen og bliver suppleret af uddannelsesordfører, Nanna Westerby. Hun synes ikke, at euroen er en særlig social konstruktion, og derfor er hun imod:

»Lige nu ville det være rimeligt åndssvagt at lave en afstemning.«