Fogh: Hurtigt euro-opgør er muligt

Statsministeren presser på for en hurtig folkeafstemning om at indføre euroen i Danmark – muligvis også før afklaringen om den seneste EU-traktats fremtid. De konservative regeringspartnere mere træge.

Den danske statsminister ankommer til topmødet i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gør det klart, at en ophævelse af det danske forbehold over for fuld deltagelse i euro-samarbejdet er det vigtigste mål i dansk Europa-politik. Han er derfor parat til at overveje en folkeafstemning om euroen, før den strandede Lissabon-traktats fremtid er afklaret.

”Når man ser på hvert af de tre forbehold, så er euro-samarbejdet det, som er mindst påvirket af en vedtagelse af Lissabon-traktaten,” sagde statsministeren efter et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles om finanskrisen.

Anders Fogh Rasmussen betragter det som klart teoretisk muligt at holde en folkeafstemning om euroen, uden at Lissabon-traktaten er trådt i kraft. Det ventes nu tidligst at ske i 2010, idet den irske regering skal have tid til at overvinde det overraskende irske nej til Lissabon-traktaten ved folkeafstemningen i Irland i juni.
”Når euroen kommer op nu, så er det fordi finanskrisen har vist, at det koster Danmark at stå udenfor,” sagde statsministeren med henvisning til både de økonomiske omkostninger med en væsentligt højere dansk rente – 5 pct. i modsætning til 3,25 pct. i euro-zonen - og med de politiske, hvor Danmark er udelukket fra Eurogruppens interne diskussioner om økonomisk politik.

”Gruppen af eurolande står sammen og optræder i stigende grad fælles, og så er det dårligt for Danmark at stå udenfor.”

Statsministerens udmelding står i kontrast til de langt mere forsigtige udtalelser, der er kommet fra Venstres konservative regeringspartner. For kun en måned siden afviste udenrigsminister Per Stig Møller (K) efter et EU-møde i Luxembourg, at der kan blive noget opgør med nogen af de danske forbehold, før der er afklaring om Lissabon-traktaten. Ud over euroen drejer det sig om det danske forbehold over for deltagelse i EU's militære samarbejde og det retspolitiske samarbejde.

Den nykårede konservative formand, økonomiminister Lene Espersen (K) tilkendegav samtidig i denne uge, at hun ikke tror på en bred politisk opbakning om et opgør med euro-forbeholdet, der også omfatter Socialistisk Folkeparti, SF.
Men det er ”da fint nok at udsende en lille prøveballon,” som hun udtrykte statsministerens initiativ over for Jyllands-Posten.

Anders Fogh Rasmussen har indledt drøftelser med alle partier – herunder også SF – om muligheden af at udskrive en folkeafstemning om euro-forbeholdet. Men hovedparten af SF’s politikere har indtil videre udtrykt skepsis.